TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wunn, Heinrich

Geboortedatum:
16 november 1907 (Altenkessel/Saarbrücken, Duitsland)
Overlijdensdatum:
28 november 1944 (Bologna, Italië)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Futa-Pass
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Leutnant der Reserve (Reserve 2e Luitenant)
Eenheid:
Führer, 7. Kompanie, II. Bataillon, Grenadier-Regiment 147, 65. Infanterie-Division, Heer
Toegekend op:
11 juni 1944
De acties die leidden tot de toekenning van het Ritterkreuz aan Leutnant Wunn worden in het volgende Duitse krantenartikel uitvoerig beschreven.
Het Ritterkeuz van Leutnant Wunn; 18 vijandelijke tanks vernietigd in 24 uur.
In de laatste dagen van mei viel de vijand de Duitse posities ten zuiden van de Alban bergen met een enorm overwicht van mannen en vooral materiaal aan. Een van de sleutelstellingen in de Duitse linie werd door Geallieerde tanks aan beide zijden gepasseerd en de 7. Kompanie van het Rheinland Grenadier-Regiment onder commando van Leutnant d. R Heinrich Wunn raakte vervolgens geïsoleerd. Terwijl de tanks die op links en rechts waren doorgebroken achterbleven, lanceerde de Geallieerde infanterie op 30 mei 1944 6 aanvallen die iedere keer door de heldhaftig strijdende grenadiers met grote verliezen werden teruggeslagen. De tanks waren gedwongen terug te keren wegens een gebrek aan infanterie ondersteuning en beschietingen met de beschikbare weinige Duitse zware wapens.
Maar Leutnant Wunn en zijn mannen vonden de volgende nacht geen rust. Steeds weer - in totaal 12 keer - viel de vijand aan met infanterie en tanks. Steeds weer werden deze aanvallen uiteen geslagen of wanneer ze erin slaagden in de versterking door te dringen vanwege hun overwicht, werden ze er weer met tegenaavallen uitgegooid. Er kwam een pantserwagen aanrijden die het garnizoen van de stelling opriep zich over te geven. Toen de wagen zich niet terugtrok werd hij uitgeschakeld.
Met deze dappere en zelf opofferende actie voorkwamen compagniescommandant Wunn en zijn mannen een vijandelijke doorbraak op een bijzonder belangrijke positie voor het behouden van het front van de divisie. Later, tijdens de voortdurende gevechten om de zuidelijke hellingen van de Alban bergen, waarin alle aanvallen van de Geallieerden werden afgeslagen met het verlies van meer dan 100 tanks, had dit handjevol mannen een aanzienlijk aandeel in het behaalde defensieve succes. Deze dappere compagniescommandant werd op 11 juni 1944 onderscheiden met het Ritterkreuz des Eiserrnen Kreuzes. Leutnant d. R. Wunn werd op 16 november 1907 in Altenkessel in het Saarland geboren.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Oberleutnant der Reserve (Reserve 1e Luitenant)
Eenheid:
2. Kompanie, I. Bataillon, Grenadier-Regiment 147, 65. Infanterie-Division, Heer
Toegekend op:
8 februari 1945
Deutsches Kreuz in Gold

Bronnen

Foto