De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Dietrich, Josef "Sepp"

Geboortedatum:
28 mei 1892 (Hawangen, Beieren, Duitsland)
Overlijdensdatum:
21 april 1966 (Ludwigsburg, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Duitse Rijk)

Biografie

Josef (Sepp) Dietrich werd geboren op 28 mei 1892 in Hawangen in de deelstaat Beieren. Hij begon zijn militaire carrière in oktober 1911 bij het Beierse leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Dietrich artillerist, hij raakte tijdens deze oorlog diverse malen gewond. Na de Eerste Wereldoorlog meldde Dietrich zich aan bij de Beierse 'Landespolizei'. In 1928 werd hij lid van de NSDAP, waar hij Adolf Hitler persoonlijk leerde kennen. Zijn agressieve houding werd erg gewaardeerd en hij werd Hitlers persoonlijke lijfwacht. Toen Hitler eenmaal aan de macht gekomen was, richtte Dietrich in maart 1933 Hitlers persoonlijke lijfwacht op. Deze lijfwacht zou later de naam Leibstandarte Adolf Hitler dragen en deel uitmaken van de Waffen-SS, de militaire afdeling van de SS. Het oorspronkelijke aantal van 120 personen groeide in het verdere verloop van de oorlog uit tot dat van een pantserdivisie. Dietrich was samen met Hitler en 6 andere soldaten betrokken bij de arrestatie en liquidatie van Ernst Röhm, het toenmalig hoofd van de SA (Sturm Abteilung) en Hitler's stafchef, in de Nacht van de Lange Messen op 30 juni 1934 in Bad Wiessee.

Tijdens de Poolse campagne kwam de Leibstandarte voor het eerst in actie als onderdeel van Panzerdivision Kempf. De Leibstandarte beging de eerste oorlogsmisdaad al voordat de oorlog werkelijk was uitgebroken; er werden 50 joden in een synagoge vermoord. De eerste keer dat de Leibstandarte als zelfstandige eenheid werd ingezet was bij de gevechten om Lodz en later ook nog bij Warschau. Hitler had persoonlijk erg veel interesse in Dietrich’s gevechtsacties. Toen Duitsland in mei 1940 Frankrijk, België en Nederland aanviel, rukte de Leibstandarte onder commando van Dietrich door Nederland op, de eenheid was ook betrokken bij de omsingeling van Duinkerken. De Leibstandarte was opnieuw betrokken bij oorlogsmisdaden en vermoorde onder andere 80 Britse krijgsgevangenen. Dietrich beweerde later hier niet aanwezig te zijn geweest, noch het bevel ertoe te hebben gegeven. Na de slag om Frankrijk werd Dietrich onderscheiden met het Ritterkreuz. In april 1941 nam de Leibstandarte deel aan de invasie van Joegoslavië en Griekenland. Bij de aanvang van operatie Barbarossa was de eenheid ingedeeld bij Legergroep Zuid. Bij een aanvallende actie werden door de Leibstandarte 6 verminkte lichamen van SS-soldaten aangetroffen. Sepp Dietrich gaf bevel om drie dagen lang alle Russische krijgsgevangen als represaillemaatregel te executeren. Het aantal slachtoffers werd geschat op 4000. In december 1942 werd hem het Eichenlaub bij zijn Ritterkreuz toegekend. In 1942 lag Dietrich met zijn divisie in Frankrijk om bij te komen van de gevechten aan het Oostfront. In het voorjaar van 1943 was Dietrich’s divisie betrokken bij de briljante herovering van de stad Charkov in Rusland. Opnieuw pleegde de Leibstandarte onder leiding van Dietrich oorlogsmisdaden. 700 Russische krijgsgevangenen werden vermoord. Dietrich kreeg voor zijn verdiensten de Zwaarden bij zijn Ridderkruis en verliet daarna een tijdje de Leibstandarte voor een rustpauze. In juni 1944 was Dietrich inmiddels aangesteld tot commandant van het I SS Panzerdivision en gestationeerd in Frankrijk.

Tijdens de geallieerde invasie in Normandië lukte het de Leibstandarte niet de Geallieerden de zee in te drijven. Ze voorkwamen wel drie weken lang een doorbraak door de Geallieerden. Hierna werd Dietrich benoemd tot SS-Oberstgruppenführer en Generaloberst der Waffen-SS, na Reichsführer-SS Heinrich Himmler de hoogste rang bij de Waffen-SS. Dietrich kreeg de Brillianten bij zijn Ritterkreuz toegekend. In november 1944 kreeg Dietrich het bevel over het 6 Panzerarmee. Tijdens het Ardennenoffensief stuitte zijn divisies op sterke tegenstand van de Amerikanen die daarmee wisten te voorkomen dat Dietrich met zijn divisies doorbrak. Opnieuw was de SS betrokken bij oorlogsmisdaden. Er werden meer dan 100 Amerikaanse gevangenen afgeslacht bij Malmédy. Na de mislukking in de Ardennen kreeg Dietrich het bevel om het laatste Duitse offensief van de oorlog te leiden. Het gelukte hem niet om de olievelden bij Boedapest te heroveren, het offensief was mislukt. Na de wapenstilstand in mei 1945 gaf Dietrich zich vergezeld door zijn vrouw over aan de Amerikaanse generaal Patton. Dietrich werd gevangen genomen en hij moest in 1946 voor het oorlogstribunaal in Neurenberg verschijnen. Hij werd aangeklaagd voor diverse oorlogsmisdaden. Dietrich werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en toen hij in 1955 vervroegd vrijkwam uit de gevangenis in Landsberg, werd hij opnieuw aangeklaagd wegens zijn rol in de Nacht van de Lange Messen in 1934. Hij werd toen veroordeeld tot nog eens anderhalf jaar gevangenisstraf. Josef Dietrich stierf op 74-jarige leeftijd in Ludwigsburg op 21 april 1966.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
9 november 1933
(Nr. 10)
Ehrenzeichen des 9. November 1923 (Blutorden)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Gruppenführer (Generaal-majoor)
Eenheid:
Kommandeur Infanterie Regiment (mot.) "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
Toegekend op:
25 september 1939
1939 Spange zum Eisernen Kreuzes 2er Klasse 1914
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Gruppenführer (Generaal-majoor)
Eenheid:
Kommandeur Infanterie Regiment (mot.) "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
Toegekend op:
27 oktober 1939
1939 Spange zum Eisernen Kreuzes 1er Klasse 1914
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Obergruppenführer / General der Waffen-SS (Luitenant-generaal)
Eenheid:
Kommandeur Infanterie Regiment (motorisiert) "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
Toegekend op:
4 juli 1940
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Obergruppenführer / General der Waffen-SS (Luitenant-generaal)
Eenheid:
Kommandeur SS-Division (motorisiert) "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
Toegekend op:
31 december 1941
41e Verlening.
Ritterkreuz mit Eichenlaub
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Obergruppenführer / General der Waffen-SS (Luitenant-generaal)
Toegekend op:
16 juli 1942
Ordinul Corona Romaneii Grand Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Obergruppenführer / General der Waffen-SS (Luitenant-generaal)
Eenheid:
SS-Panzer-Grenadier-Division "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
Toegekend op:
14 maart 1943
26e Verlening.
Ritterkreuz mit Eichenlaub und Schwertern
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Oberst-Gruppenführer / Generaloberst der Waffen-SS (Generaal)
Eenheid:
Kommandierender General I.SS-Panzer-Korps "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
Toegekend op:
6 augustus 1944
16e Verlening.
Ritterkreuz, Eichenlaub, Schwertern und Brillanten

Bronnen

 • Foto: Wilco Vermeer, Netherlands
  - Kleurenfoto Pop-Up: Willi Schumacher Collection
  - Voormalig graf in Ludwigsburg: Beyerlein sammlung
 • - Fellgiebel W.P., Elite of the Third Reich, The recipients of the Knight's Cross of the Iron Cross 1939-1945: A Reference, Helion & Company Limited, Solihull, 2003, ISBN 1-874622-46-9
  - Yerger, M.C., Waffen-SS Commanders, Shiffer Publishing Ltd., U.S.A., 1997
  - Schneider J.W., Their Honor was Loyalty!, R. James Bender Publishing, 1977
  - Royal Decree No. 2020/16 July 1942, Romania
  - Feldgrau.com
  - Go2War2.nl
  - Axis Biographical Research