TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Alden, John Ernest

Geboortedatum:
5 februari 1914
Overlijdensdatum:
oktober 1974
Dienstnummer:
2336616
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
555th Field Company, 158th Infantry Brigade, 53rd (Welsh) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
3 april 1945
Voordracht:
"Vanaf Chateau Fontache, nabij Verson, vertok Lt. J. Alden op de nacht van 1/2 aug 1944 met een explosieven patrouille om de positie van een Tiger tank te vernietigen binnen de vijandelijke vuurlinie op ongeveer 750 meter van de eigen positie. Een poging om het doel de vorige nacht te bereiken was mislukt door het hevige vuren van de tank zelf en vanuit posities rond de tank.
Niemandsland was bijna geheel vrij van enige beschutting en er stond een volle maan in een heldere lucht. Het doel tot op 325 meter genaderd, kwam de eenheid met Lt. J. Alden wederom onder zwaar defensief vuur te liggen van automatische wapens en mortieren.
De laatste te overbruggen afstand werd zwaar door Spandau wapens onder vuur genomen terwijl de zwaar met esplosieven beladen manschappen voort gingen. Ondanks het open karakter van de grond en het open zicht van de vijand, leidde Lt. Alden zijn patrouille met grote vastberandenheid en kundigheid waarbij hij zijn eigen veiligheid volledig uit het oog verloor. Als een direkt gevolg van zijn leiderschap en voorbeeld wist de patrouille het doel te bereiken en vernietigde de tank op 50 meter afstand van een bemande vijandelijke positie."

Uitgereikt met zilveren Ster volgens Besluit Nr. 589 door President Charles de Gaulle.
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

  • Foto 1: Stephen Alden
  • - Familiegegevens via Stephen Alden (zoon)
    - Decision No 589, General de Gaulle le 3 Avril 1945