TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Aalst, van, Johannes DaniŽl

Geboortedatum:
19 november 1914 (Zutphen, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstiplichtig Korporaal
Eenheid:
Wapen der Infanterie
Toegekend op:
16 augustus 1950
"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden in het tijdvak van 11-14 Mei 1940 ingedeeld bij de bediening van een mortier van 8 bij de verdediging van ROTTERDAM.
In het bijzonder door op 11 Mei 1940, toen zijn sectie in stelling was gekomen in de Oranjestraat om de vijand, die zich o.a. op het Bolwerk en het Noordereiland bevond, onder vuur te nemen, zich naar ťťn van de huizen aan de Boompjes nabij de Maasbrug te begeven om het vuur met behulp van een ordonnanseketen te kunnen leiden en niettegenstaande hij zeer bloot gesteld zijnde vijandelijk vuur ontving dor herhaalde verplaatsing van huis tot huis, de waarneming op goede wijze te blijven voortzetten, totdat de stelling van zijn mortieren moest worden verlaten omdat de vijand brandbommen inzette.
Bij het innemen van een andere opstelling tijdens het passeren van zijn stuk over de brug van de Leuvehaven, welke onder vuur lag, zeer flink op te treden toen enkele bedieningsmanschappen het stuk in de steek wilden laten.
Voorts door op 12 Mei, nadat zijn stuk aan het Haringvliet weer in stelling was gekomen, waarbij vuur uit verschillende richtingen werd ontvangen, zich als waarnemer naar de tweede verdieping van een huis aan het Haringvliet te begeven en, nadat de vijand ondanks diens zwaar tegenvuur met succes onder vuur was genomen, dit vuur te blijven leiden toen in zijn omgeving zware vijandelijke bommen uit de lucht insloegen."

Koninklijk Besluit No.15, 16 augustus 1950.
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto