Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Atkins, Thomas Eugene

Geboortedatum:
5 februari 1921 (Campobello/South Carolina, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
15 september 1999 (Inman/South Carolina, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
Company A, 127th Infantry, 32nd Infantry Division "Red Arrow", U.S. Army
Toegekend op:
30 oktober 1945
"Hij vocht dapper op de Villa Verde Trail, Luzon, op de Philippijnen. Met twee metgezellen bezette hij een positie op een rug buiten de verdedigingsring die door het 1ste peloton op een heuvel was opgezet. Om ongeveer 03.00 uur vielen twee compagnieŽn Japanners aan met geweren en mitrailleurs, granaten, TNT bommen en landmijnen waardoor Pfc. Atkins ernstig gewond raakte en zijn twee metgezellen sneuvelden. Onmdanks het zware vijandelijke vuur en de pijn van zijn diepe wond hield hij stand en vuurde hevig terug. Nadat de aanval was afgeslagen, bleef hij op zijn hachelijke positie om eventueel volgende aanvallen af te slaan in plaats van voor medische behandeling terug te keren naar de Amerikaanse linies. Een vijandelijke mitrailleur, die binnen 20 meter van zijn schuttersputje stond opgesteld probeerde hem tevergeefs te verdrijven of zijn wapen buiten gevecht te stellen. De Japanners deden herhaaldelijk felle tegenaanvallen maar Pfc. Atkins bleef 4 uur lang vastberaden in zijn schuttersput, had van iedere aanval het meest te verduren en bleef regelmatig en nauwkeurig vuren totdat alle aanvallen waren afgeslagen. Om 07.00 lagen er 13 gesneuvelde vijanden voor zijn positie, hij had 400 kogels verschoten, al wat hij en zijn twee gesneuvelde metgezellen bezaten en had 3 geweren gebruikt totdat die elk onherstelbaar waren vastgelopen. Tijdens een adempauze trok hij zich terug om een geweer en meer munitie te bemachtigen en werd overgehaald te blijven voor medische behandeling. Tijdens het wachten zag hij een Japanner binnen de ring en, een dichtbij gelegen geweer grijpend, doodde hem. Enkele minuten later, liggend op een brancard, ontdekte hij een groep vijanden die achter de linies van het peloton oprukten. Ondanks zijn ernstige wond ging hij zitten, gaf zwaar geweervuur af op de groep en dwong deze zich terug te trekken. Pfc. Atkins' uitzonderlijke moed en zijn onversaagde vastberadenheid, op zijn post te blijven ondanks zijn pijnlijke verwonding, tegenover de hoofdmacht van vijandelijke aanvallen droegen er in hoge mate toe bij dat zijn kameraden in staat waren hun linies tegen een numeriek sterkere tegenstander te behouden."
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: Home of Heroes
  • Foto: Home of Heroes
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterdayís Heroes Ė 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Blakeley, H.W., The 32nd Infantry Division Ė In world War II, The Battery Press, Nashville, USA, 2000

Foto