TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duane, John

Overlijdensdatum:
17 januari 2012
Dienstnummer:
200823
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Overleed in een verzorgingstehuis in Athlone Co. Westmeath, 97 jaar oud.

Bevordering(en):
9 augustus 1941: 2e Luitenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
2 Battalion The Royal Inniskilling Fusiliers
Toegekend op:
4 mei 1944
Aanbeveling:
Op 28 december 1943 kreeg Captain Duane bevel om met een patrouille achter de Duitse stellingen in het gebied rond Torricella te komen om vijandelijke stellingen te lokaliseren, zijn sterkte en zijn aanvoerlinies met als doel het plegen van een overval. Captain Duane leidde vervolgens zijn patrouille met bijzondere vaardigheid door het moeilijke bergachtige terrein naar een positie op ongeveer 300 meter achter de voorposten van de vijand en bleef daar 24 uur het gebied waarnemen. Hij bracht de patrouille terug met waardevolle en gedetaillerde informatie zonder door de Duitsers te zijn ontdekt hoewel ze soms posten op minder dan 150 meter passeerden.
Op 31 december 1943 voerde Captain Duane een overvalploeg van 30 man aan om bepaalde posities aan te vallen, uitgekozen als gevolg van zijn verkenning. Captain Duane slaagde erin dit aanzienlijke aantal mannen zonder te worden ontdekt, op de uitgekozen plaatsen te krijgen maar die avond stond er een zware sneeuwstorm die tot de volgende avond duurde. Dat maakte de voorgenomen aanval onpraktisch en Captain stuurde met goed militair gevoel een patrouille terug waardoor het ondersteunende spervuur kon worden uitgesteld. Hij bracht zijn overvalgroep veilig terug door diepe sneeuwbanken onder omstandigheden van extreme kou en moeilijkheden en langs posten van een Duitse bergeenheid die was uitgerust voor het vechten in de sneeuw. Zijn leiderschap, persoonlijke moed en kwaliteiten als soldaat in aanwezigheid van de vijand tijdens beide fasen van deze operatie waren van een opmerkelijk niveau en het is niet overdreven te zeggen dat deze overvalploeg zonder dit alles vrijwel zeker hoge verliezen had geleden, zo niet volledig uitgeroeid zou zijn door de vijand en het weer.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto