TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

DiTullio, Dominick

Overlijdensdatum:
6 juni 1944 (Normandië, Frankrijk)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class (Soldaat 1ste klas)
Eenheid:
Company G, 505th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Aanbeveling:
Private First Class Dominick DiTullio, 33037230, 505th Parachute Infantry, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie tegen de vijand op 6 juni 1944 in Frankrijk. Pfc. DiTulio, lid van een verbindingssectie die 300 meter voor de frontlinies was opgerukt in een poging contact te maken met een vooruitgeschoven eenheid, meldde zich vrijwillig om de verbindingsofficier naar voren te leiden om meer inlichtingen te verkrijgen en ging direct aan het hoofd van de groep op weg. Nadat ze onder zwaar vuur van eigen en vijandelijk troepen een grote afstand voor de frontlinies hadden afgelegd, ontdekten ze dat de compagnie die ze zochten zich had teruggetrokken en toen ze terugkeerden stuitten ze op twee vrachtwagens vol met Duitsers. Pfc. DiTulio opende zonder een moment te aarzelen het vuur op de vijand en dwong hen in deking te gaan, daarbij voorkomend dat ze zouden ontdekten hoe zwak zijn eigen groep was. Nadat hij een Duitser had gedood en twee tot overgave gedwongen, kwam hij met de bajonet op het geweer over de open weg naar voren om er zeker van te zijn dat alle vijanden zich hadden teruggetrokken en bleef toen zelf achter om de terugtocht van zijn eigen groep te dekken. Toen de Duitsers vee de weg op dreven in een poging de mijnen van een wegversperring te laten ontploffen, kwam Pfc. DiTulio uit zijn dekking, dreef het vee terug en gooide handgranaten naar de Duitsers achter hem. Hij bereikte toen de hulppost van het bataljon dat onder dermate zwaar vijandelijk vuur lag dat de hospikken niet in staat waren het benodigde water te bemachtigen. Zonder aan zijn eigen veiligheid te denken stak hij het onder vuur liggende gebied over naar een waterpomp en werd gedood toen hij water pompte om zijn kameraden te helpen. De grote moed en volledige minachting voor gevaar betoond door Pfc. DiTulio maakten hem tot een inspirerend voorbeeld van kracht en heldendom voor zijn hele eenheid. Hij trad in Pennsylvania in militaire dienst.

Posthuum toegekend.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Nordyke, P., Four Stars of Valor - The Combat History of the 505th Parachute Infantry Regiment in World War II, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - allamerican82nd.com

Foto