TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Anderson, Eric

Geboortedatum:
15 september 1915 (Fagley/Yorkshire, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
6 april 1943 (Akarit, TunesiŽ)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Sfax
Vak: II. Rij: C. Graf: 14.
Dienstnummer:
4347754
Nationaliteit:
Britse

Biografie

Eric Anderson werd op 15 september 1915 geboren als zoon van George en Mary Anderson. Na zijn schooltijd ging hij werken als chauffeur voor een bouwbedrijf in Idle.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij als Private bij het 5th Battalion, The East Yorkshire Regiment. Toen op 6 april 1943bij Wadi Akarit in TunesiŽ, een compagnie van zijn regiment zich moest terugtrekken achter een heuvelrug, ging Private Anderson, die fungeerde als gewondendrager, onder zwaar vijandelijk vuur voorwaards om gewonden weg te halen. Tot drie keer toe wist hij gewonde kameraden in veiligheid te brengen. Terwijl hij een vierde eerste hulp aan het toedienen was, werd hij dodelijk getroffen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
A Company, 5th Battalion East Yorkshire Regiment, 69th Infantry Brigade, 50th (Northumbrian) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
29 juli 1943
Aanbeveling:
Op 6 april 1943 deed een bataljon van het East Yorkshire Regiment met A Company aan het hoofd in de vroege morgen een aanval op een sterke vijandelijke stelling in de Wadi Aqarit.
Nadat er enige voortgang was geboekt en A Company optrok over een ongedekte helling kwam de compagnie ineens onder zeer intensief en nauwkeurig vuur van mitrailleurs en mortieren vanuit goed verborgen vijandelijke versterkingen nog geen 200 meter er vandaan.
Verder optrekken in die richting was onmogelijk en A Company kon zich terugtrekken achter de top van een heuvel met uitzondering van een paar man die gewond waren geraakt en vast werden genageld door zwaar en goed gericht vuur van kleine wapens.
Private Anderson, een brancarddrager toegevoegd aan A Company, zag die mannen gewond in het niemandsland liggen en ging met volledige minachting voor eigen veiligheid alleen onder intens vuur naar voren en droeg een gewonde soldaat naar een veilige plek waar hij medisch behandeld kon worden. Wetend dat er nog meer gewonden in het terrein lagen ging hij weer naar de onder vuur liggende helling, vond een tweede gewonde en bracht hem in veiligheid.
Pvt. Anderson ging nogmaals naar voren en voerde een derde gewonde veilig af. Zonder aarzeling of zorg voor zichzelf ging hij een vierde keer op weg maar toen was hij het enige doel voor de vijand; toen hij de vierde man bereikte en hem de eerste hulp verleende die hij kon om hem voor te bereiden op de terugtocht werd hij zelf geraakt en dodeliojk gewond.
Pvt. Anderson redde door zijn dapperheid, zijn minachting voor persoonlijke veiligheid en zijn moed onder vuur waarschijnlijk de levens van drie van zijn kameraden en zijn voorbeeld vormde een inspiratie voor allen die getuige waren van zijn moedige daden.

LG 36110/3421.
De presentatie van het Victoria Cross vond plaats op 27 oktober 1943.
Bezichtiging Victoria Cross in het Prince of Wales Own Regiment of Yorkshire Museum in York, East Yorkshire, Engeland.
Victoria Cross (VC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend met "8TH ARMY" gesp
Africa Star

Bronnen