Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Abercrombie, Laurence Allen "Abe" (USN)

Geboortedatum:
11 oktober 1897 (Lawrence/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
3 mei 1973 (Bethesda/Maryland, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-56922
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 0-56922, U.S. Navy.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Drayton (DD-366), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Drayton (DD-366) tijdens operaties in het Verre Oosten op 24 december 1941. Commander Abercrombie leidde zijn schip vaardig in een treffen dat de vernietiging van een vijandelijk schip tot resultaat had. Zijn optreden tijdens de gehele actie paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Destroyer Division 9, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van Destroyer Divisie Nine die in een gewaagde overval bij daglicht de strijd aanging met eenheden van de Japanse Marine op de patrouillelinie van de vijand voor de Gilberteilanden op 22 oktober 1942. Commander Abercrombie leidde zijn divisie met vaardigheid en een dusdanig briljant tactisch inzicht dat aan de vijand zware schade werd toegebracht. Twee vijandelijke schepen werden door het kanonvuur van zijn divisie tot zinken gebracht en herhaaldelijke luchtaanvallen werden afgeslagen zonder schade aan de schepen of bemanningen onder zijn commando. Door zijn leiderschap werd deze moedige missie tot een zeer geslaagd einde gebracht. Zijn moedige optreden paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede NC verkregen als een gouden ster te dragen op het lint van de eerste NC.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Drayton (DD-366), U.S. Navy
Toegekend op:
juli 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Drayton (DD-366) als Screen Commander van een aanvalseenheid tijdens acties tegen de Japanse luchtmacht in het gebied rond de Solomonseilanden op 17 februari 1943. Met de juiste en tijdige waarschuwingen van de schepen onder zijn commando stelde Commander Abercrombie de commandant van de Task Force in staat zijn transportschepen en destroyers optimaal in te zetten voor actie tegen vijandelijke torpedovliegtuigen. Ondanks de moeilijkheden en gevaren van een nachtelijke actie, tijdens welke vijf Japanse vliegtuigen werden vernietigd, bracht Commander Abercrombie zijn schepen er zonder schade of verliezen doorheen. De inspirerende leiding van Commander Abercrombie en de moedige plichtsbetrachting van zijn commando droegen in hoge mate bij aan het grote succes van deze vitale missies en strekken de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Derde NC ontvangen als een tweede gouden ster te dragen op het lint van de eerste NC.
Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 316 (July 1943)

Bronnen

Foto