TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Anderberg, Martin L.

Dienstnummer:
826617
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Martin Anderberg kwam om het leven tijdens het uitschakelen van een vijandelijke positie. Hij ligt begraven op de begraafplaats in Chappel, Nebraska, Verenigde Staten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Eerste Klasse)
Eenheid:
Rifle Platoon, 3rd Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
4 maart 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Aanbeveling:
Wegens buitengewone heldenmoed als lid van een peloton schutters, dienend bij het Third Battalion, Twenty-Eighth Marines, FIFTH Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima op de Bonineilanden op 21 februari 1945. Toen plotseling vuur pal van achteren werd geopend vanuit een gepasseerde vijandelijke bunker vielen er drie gewonden in zijn sectie nadat die 300 meter was doorgedrongen in zwaar versterkt vijandelijk gebied. Pfc. Anderberg zette vrijwillig zijn leven op het spel in een moedige poging de geschutstelling uit te schakelen. Terwijl het verwoestende vuur contact met zijn peloton en behandeling en afvoer van de gewonden onmogelijk maakte, kroop hij onder het striemende vuur moedig naar de ingang van de bunker en met de bajonet op het wapen vuurde hij en doodde in het felle gevecht zes Japanners. Pfc. Anderberg, die tijdens deze actie dodelijk gewond raakte, had tegenover een vrijwel zewkere dood met zijn moedig initiatief, opmerkelijke kracht en grote bezorgdheid voor de veiligheid van zijn kameraden, zijn sectie in staat gesteld de gewonden af te voeren en zich weer bij het peloton te voegen. Zijn loyale geest van zelf-opoffering en grote persoonlijke moed strekken Pfc. Anderberg en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.
Serial 35221, Commander in Chief, Pacific Forces (March 4, 1946).
Navy Cross

Bronnen

  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Familiegegevens

Foto