TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Barbey, Daniel Edward "Uncle Dan"

Geboortedatum:
23 december 1889 (Portland/Oregon, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
11 maart 1969 (Bremerton/Washington, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-7930
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
Amphibious Force, 7th Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
25 oktober 1943
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier, 7th Fleet, tijdens aanvallen op het door de Japanners bezette Laea en Finschafen op Nieuw Guinea op 4 en 22 september 1943. Met opmerkelijke vaardigheid en aanstekelijke moed leidde Schout-bij-Nacht Barbey onder onophoudelijke luchtaanvallen zijn troepen naar de stranden en leidde deskundig de briljant uitgevoerde landingen die uiteindelijk resulteerden in de overwinning voor onze troepen. De brede tactische kennis, het onbevreesde leiderschap en inspirerend plichtsbesef getoond door Schout-bij-Nacht Barbey pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 7th Fleet: Serial 7219
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
Amphibious Forces, 7th Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
12 mei 1944
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie van grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van de amfibische troepen van de 7th Fleet van 8 januari 1943 tot 12 mei 1944. Schout-bij-Nacht Barbey vormde en ontwikkelde vaardig een organisatie van manschappen en materiaal die nog niet eerder in de strijd beproefd was en slaagde erin de troepen onder zijn commando binnen een paar maanden tot een hoge staat van paraatheid te brengen die hen in staat stelde op het toppunt van hun kunnen aan de campagne op Nieuw Guinea te beginnen. In nauwste samenwerking met de legercommandanten en vastberaden agressie vaardig voorbereidend droeg hij aanzienlijk bij aan het neerslaan van de Japanse tegenstand tijdens talloze landingsoperaties en leverde onschatbare steun aan troepen tot ze een stevige voet aan de grond hadden op diverse strategische posities in dit vitale gebied. Schout-bij-Nacht Barbey, een inspirerend en krachtig leider leverde een onmetelijke bijdrage aan het succes van de campagnes op New Britain, Nieuw Guinea en de Admiraliteitseilanden en zijn briljante aanpak van veeleisende verantwoordelijkheden in deze periode strekken de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

Commander, 7th Fleet: Serial 00946
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Service Force, Atlantic Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
3 juli 1944
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijk optreden, in een positie van grote verantwoordelijkheid bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Chief of Staff, Commander Service Force, Atlantic Fleet in de periode van januari 1941 tot juli 1942. Gedurende deze periode van intensieve vijandelijke duikboot activiteiten, inspannende anti-duikbootmaatregelen en intensieve amfibische oefeningen in de Atlantische Oceaan, toonde Schout-bij-Nacht Barbey opmerkelijke deskundigheid en een uitzonderlijk vooruitziende blik in de hele planning, ontwikkeling en uitvoering van het logistieke schema van de eerste grootschalige amfibische operatie waarbij zowel leger als marine betrokken waren. Zijn scherpe analyse van de veelsoortige vereisten voor een sterke landings- en bezettingsmacht, in combinatie met zijn uitgebreide kennis, energie en vooruitblik bij het oplossen van de problemen van logistiek en bevoorrading van zowel de Atlantische vloot als haar wijd verspreide bases. waren een grote steun bij de successen die in toekomstige operaties werden bereikt. De onmetelijke bijdrage die hij leverde aan het succes van de oorlogsinspanning door zijn oplossingen van vitale en dringende problemen strekt de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander in Chief Atlantic: Serial 2248
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
Amphibious Forces, 7th Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
21 februari 1945
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelhebber amfibische troepen van de 7th Fleet, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de zuidwestelijke Pacific van 2 juli 1944 tot 1 februari 1945. Vice-admiraal Barbey nam het initiatief voor een serie deskundig uitgevoerde verrassingslandingen op Noemfoor op 2 juli, op Sansapor op 30 juli en op Morotai op 15 september 1944, daarbij stationneerde hij de Southwest Pacific Air Force ruim binnen bereik van de Filippijnen. Als commandant van de Northern Attack Force op Leyte op 20 oktober nam hij met succes deel aan de zeer geslaagde operatie die een basis opleverde voor onze troepen op de Filippijnen en als commandant van de Northern Attack Force op Lingayen op 9 januari 1945, deelde hij in het succes met de commandant Southern Attack Force van de briljante amfibische operatie die de uiteindelijke herverovering van Luzon en de Filippijnse archipel zeker stelde. Met zijn inspirerende leiderschap en uitstekende plichtsbetrachting bij de voorbereiding en uitvoering van deze vitale operaties hield vice-Admiraal Barbey de beste tradities van de Amerikaanse Marine in ere.

Commander, 7th Fleet: Serial 00472
--
Tweede DSM/N als Gold Star ontvangen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
Amphibious Force, 7th Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
25 maart 1947
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika in de zuidwestelijke Pacific van februari tot augustus 1945. Als commandant 7th Amphibious Force en later als Acting Commander 7h Fleet leverde hij onschatbare steun aan het Amerikaanse leger bij het voorbereiden en uitvoeren van talloze amfibische operaties op de Filippijnen, noord Borneo en de klassiek operatie bij Balikpapan. Door zijn weloverwogen oordeel, zijn uitzonderlijke begrip voor logistiek, zijn grote professionele kwaliteiten, briljante leiding en onwankelbaar plichtsbesef leverde Admiraal Barbey een opmerkelijke bijdrage aan het voortdurende succes van onze operaties in de zuidwestelijke Pacific.

War Department, General Orders No. 34
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Wegens opmerkelijke diensten, vaardig en resoluut optreden in de zuidwestelijke Pacific.
Commander of the Order of the British Empire (CBE)

Bronnen