Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Barnes, Doyle Clayton

Geboortedatum:
5 april 1912 (Oeniville/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
2 augustus 1942 (Oost Solomon Eilanden, Pacific)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Doyle Clayton werd op 5 april 1912 geboren in Oeniville, Texas. Op 20 oktober 1933 nam hij dienst bij de US Navy in Houston. Op 21 maart 1942 werd hij als piloot aangesteld en bevorderd tot Ensign op 25 juni 1942.
Na zijn training werd hij toegewezen aan het Fighting Squadron Two (VF-2) aan boord van de USS Lexington (CV-2). Toen de oorlog op 7 december 1941 uitbrak, was deze eenheid uitgerust met 16 Brewster F2A-3 Buffaloís. Mogelijk is Barnes zijn operationele vliegcarriŤre op ťťn van deze toestellen begonnen. Tegen deze tijd was Barnes al 30 jaar oud en daarmee veel ouder dan de meeste van zijn collegaís. Hierdoor kreeg hij al snel de bijnaam "Daddy". Eťn van zijn andere bijnamen was: "Tom".
Tussen 1 april 1942 en 26 april 1942 was Barnes uitgeleend om Combat Air Patrol (CAP) vluchten uit te voeren met Fighting Six (VF-6) vanaf de USS Enterprise om zo de lancering van de Doolittle Raid vliegtuigen vanaf de USS Hornet (de aanval zelf was op 18 april 1942).
Later die maand werden hij en zijn vriend Tom Cheek tijdelijk toegevoegd aan Fighting Three (VF-3) aan boord van de USS Saratoga waarmee ze dienden onder bevel van de legendarische Lieutenant Commander John S. "Jimmy" Thach.
Na het zinken van de USS Lexington op 8 mei 1942werd Barnes overgeplaatst naar de USS Yorktown (CV-3). Hij ging hier op 30 mei aan boord, net voor aanvang van de Slag om Midway.
Barnes werd geplaatst bij Fighting Three (VF-3), onderdeel van Air Group-5. Hier kreeg hij F4F-4 Wildcat, F-17, BuNo 5142. Tijdens de Slag om Midway wist Barnes twee vijandelijk torpedo vliegtuigen neer te schieten. Voor zijn aandeel in de slag werd aan Barnes het Navy Cross toegekend.
Na het verlies van de USS Yorktown, werd Barnes toegevoegd aan VF-6, aan boord van de USS Enterprise. In augustus 1942 vloog hij hierbij gedurende de Slag om Guadalcanal.
Op 24 augustus 1942, keerde Barnes niet terug van een vlucht tijdens de Slag om de Oostelijke Salomon Eilanden. Hij werd aangemerkt als vermist. Op 25 augustus 1942 werd hij officieel dood verklaard. Tegen die tijd had hij drie vliegtuigen neer geschoten.
Omdat zijn lichaam nooit is gevonden, wordt Barnes herdacht op de "Tablets of the Missing" van de Manila American Cemetery in Manila op de Filippijnen. Het Purple Heart kreeg hij postuum.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
Fighting Squadron 3 (VF-3), U.S.S. Yorktown (CV-3), U.S. Navy
Oorkonde:
"Voor onwaarschijnlijke heldendom als piloot van een vliegtuig van een Gevechtseskader in actie tegen vijandelijke Japanse eenheden tijdens de Slag om Midway op 4 juni 1942. Opgestegen vanaf zijn vliegdekschip om een aanval door Japanse torpedo vliegtuigen af te slaan, kwam Ensign Barnes terecht in een gevecht dat al in een dusdanig stadium was verwikkeld, dat het luchtafweer van de begeleidende schepen al op de vijandelijke vliegtuigen vuurden. Ondanks deze vreselijke luchtafweer barrage van onze schepen, viel hij zonder enige aarzeling de vijandelijke vliegtuigen aan en schoot hij twee torpedo vliegtuigen neer. Zijn agressieve stijl en moed, inzet voor de dienstuitvoering, volgehouden met grote risico's en tegen een overmacht, gelden als zijnde binnen de hoogste tradities van de United States Naval Service."
Navy Cross

Bronnen

Foto

Thema's