TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bradley, John Henry "Doc"

Geboortedatum:
10 juli 1923 (Antigo/Wisconsin, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
11 januari 1994 (Antigo/Wisconsin, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Pharmacist's Mate Second Class John H. Bradley was een United States Navy corpsman die door de beroemde foto, van het plaatsen van de vlag op Iwo Jima, door Joe Rosenthal onsterfelijk werd gemaakt.
Nadat Iwo Jima veilig was gesteld kreeg hij bevel om naar Washington D.C. te gaan waar hij op 7 april 1945 aankwam. Samen met de twee andere overlevenden van de tweede vlag, Marine Private First Class Rene A. Gagnon en Marine Private First Class Ira Hayes werd hij tijdelijk toegewezen aan de Finance Division, U.S. Treasury Department waar hij tot taak had, op te treden in verband met de uitgifte van de 7th War Bonds

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pharmacist's Mate 2nd Class
Eenheid:
2nd Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Wegens buitengewone heldenmoed en opvallend plichtsbesef dienend als hospik, toegevoegd aan een Marine Rifle platoon van het Second Battalion, Twenty-Eighth Marines, Fifth Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima op 21 februari 1945. Tijdens een felle aanval van zijn compagnie op een sterk verdedigde vijandelijkwe sector aan de voet van Mount Suribachi zag Pharmacist's Mate Second Class Bradley een gewonde Marinier vallen in een open gebied onder verwoestende salvoís van mortieren, afgewisseld door een genadeloos kruisvuur van mitrailleurs. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid rende hij onder het intense vuur naar de gevallen Marinier toe, onderzocht zijn verwondingen en stelde vast dat een onmiddellijke toediening van plasma noodzakelijk was om het leven van de man te redden. Omdat hij niet wilde dat een van zijn kameraden zich bloot zou stellen aan het gevaar waaraan hij zichzelf zo moedig had blootgesteld, gaf hij mogelijke helpers een seintje te blijven waar zij waren. Hij plaatste zich in een positie om de gewonde man te beschermen, bond een eenheid plasma aan een geweer dat rechtop in de grond stond en ging verder met zijn levensreddende missie. Toen de wonden van de Marinier verbonden waren en zijn shocktoestand bestreden door het plasma, sleepte Bradley de man 30 meter ver onder het intense vijandelijke vuur naar een veilige plek. Zijn ontembare geest, zijn onverschrokken initiatief en heldhaftige plichtsbetrachting vormden een inspiratie voor allen die met hem dienden en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pharmacist's Mate Second Class (Ziekenverzorger 2de klasse)
Eenheid:
2nd Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Purple Heart

Bronnen

  • Foto 1: Bill Gonyo
  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Homeofheroes.com