TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bridgers, John David

    Geboortedatum:
    4 juli 1920 (Kinston/North Carolina, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    12 mei 2007 (Murfreesboro/Tennessee, Verenigde Staten)
    Dienstnummer:
    0-104530
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    John David Bridgers studeerde in 1940 af aan de East Carolina University. In november 1941 werd hij marinevlieger en diende achtereenvolgens bij Scout Bombing and Bombing Squadrons VS 5, 6 en 13 en bij VB 15 aan boord van U.S.S. Enterprise, U.S.S. Yorktown, U.S.S. Saratoga en U.S.S. Essex. Hij nam deel aan de Doolittle Raid en aan de gevechten om Midway, Guadalcanal, de Filppijnse Zee, de Golf van Leyte en aan de invasie van de Filippijnen.
    In de jaren 1945 en 1946 was hij Hoofdinstructeur Duikbommenwerpers op Cecil Field.
    In 1950 studeerde hij af aan de Duke University en werd in actieve dienst teruggeroepen. Hij voltooide zijn stage op Pediatrie aan het Children’s Hospital in Philadelphia tussen 1954 en 1958. Van 1958 tot 1962 was hij staflid CHIP en werkte op de Universiteit van Philadelphia. Van 1962 tot 1992 dreef hij een eigen praktijk in High Point. Van 1992 tot 1994 was hij staflid van JCAH en van 1994 tot 1998 medisch directeur van het Burdett-Thomlin Hospitaal in Kaap May.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
    Eenheid:
    Bombing Squadron 15 (VB-15), U.S. Navy
    Toegekend op:
    7 februari 1945
    Aanbeveling:
    Wegens buitengewoon heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een verkenner/duikbommenwerper van de Marine en Division Leader van Bombing Squadron FIFTEEN (VB-15), aam boord van de U.S.S. Essex (CV-9) in actie tegen vijandelijke Japanse oppervlakte eenheden in de buurt van de Filippijnen tijdens de slag om de Golf van Leyte op 25 oktober 1944. Lieutenant Bridgers, die het bevel over 14 vliegtuigen voerde, leidde de aanval op de vijand in en coördineerde zijn duikaanvallen nauwkeurig met die van de andere aanvallende vliegtuigen. Onder intens en nauwkeurig afweervuur van de hele vijandelijke formatie plaatste hij een van de acht voltreffers op een carrier van de Chitose klasse. Als leider van de groep duikbommenwerpers zette hij zijn toestellen zo effectief in dat dit schip door de opeenvolgende treffers bijna onmiddellijk tot zinken werd gebracht. Niet afgeschrikt door het onophoudelijke en verwoestende afweervuur, verleende hij moedig steun tijdens dit zwaar bevochten treffen waarbij alle carriers, een lichte kruiser en een destroyer van de vijandelijke strijdgroep tot zinken werden gebracht en zware schade door bommen en torpedo’s werd toegebracht aan slagschepen en andere belangrijke marine eenheden. Met zijn gedurfde viegkunst, zijn uitzonderlijke moed en zijn onwankelbare plichtsbesef gedurende een riskante opdracht, droeg Lieutenant Bridgers aanzienlijk bij aan het tot zinken brengen van deze waardevolle vijandelijke gevechtsgroep en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

    General Orders No. 485, Commander 2d Carrier Task Force Pacific(February 7, 1945).
    Navy Cross

    Bronnen

    Foto