TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bristol, Wilson T.

Geboortedatum:
(San Bernardino/Californië, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company D, 3rd Amphibian Tractor Battalion, HQ, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan Wilson T. Bristol (0-16365), First Lieutenant, U.S. Marine Corps (Reserve), wegens uitzonderlijke heldenmoed, dienend als bevelvoerend officier van Company D, Third Armored Amphibian Battalion, Fleet Marine Force, tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen op Peleliu op de Palau eilanden op 15 september 1944. 1st. Lt. Bristol was op D-day op weg naar het strand op de rechterflank van de eerste aanvalsgolf toen hij dichtbij een tank zag die onder een verwoestende concentratie van vijandelijk vuur vastzat op een verraderlijk koraalrif. Een bijna zekere dood trotserend reed hij direct zijn voertuig ernaast, stapte onder een regen van granaten en mortiervuur uit, bond snel een stalen kabel aan het beschadigde voertuig en sleepte het uit zijn benarde positie. Toen hij de kust bereikte werd 1st. Lt. Bristol door vijandelijk mortiervuur dodelijk gewond. Door zijn moedige initiatief, zijn grote persoonlijke moed en onverschrokken inzet onder groot gevaar redde hij de hele bemanning van het beschadigde amfibievoertuig van dreigende vernietiging en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog. Hij offerde moedig zijn leven voor zijn land.

Commander in Chief, Pacific Forces: Serial 01533 (7 februari 1945).
Postuum toegekend.
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Camp, D., Last Man Standing – The 1st Marine Regiment on Peleliu, September 15-21, 1944, Zenith Press, Minneapolis, USA, 2008
    - homeofheroes.com

Foto