TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Buchanan, Charles Allen

Geboortedatum:
28 oktober 1904
Overlijdensdatum:
4 maart 2001
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Operations Officer van een Task Force bij de voorbereiding en coördinatie van gezamenlijke activiteiten van Marine en Landmacht voorafgaand aan de invasie van Sicilië op 10 juli 1943. Naast de geslaagde voorbereiding van initiële vaar- en naderingsschemas leidde Commander Buchanan de samenvoeging van drie konvooien met zo'n superieure vaardigheid en gezond oordeel dat alle eenheden van de aanvalsmacht op de aangewezen plaatsten strikt volgens vooraf opgesteld schema aan land werden gezet. Zijn agressieve leiding en niet aflatend plichtsbesef tijdens de feiltelijke oorlogshandelingen zowel tijdens als na de inleidende landingen droegen bij aan de voltooing van een complexe en belangrijke taak. (Commander Buchanan is gerechtigd tot het dragen van de Combat V).

Combat V
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Radar Picket Station Unit, U.S. Navy
Uitgereikt voor:
Operatie Iceberg
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom als officier met het tactisch bevel over een radar piketeenheid tijdens acties tegen vijandelijke Japanse troepen bij Okinawa op de Ryukyueilanden op 12 april 1945. Toen een oppermachtige groep Japanse vliegtuigen boven zijn Task Force vloog en een felle zelfmoord aanval lanceerde, vocht Captain Buchanan dapper met zijn schip gedurende de felle strijd en ondanks de enorme moeilijkheden droeg hij bij aan het succes van zijn eenheid en de meewerkende patrouillesquadrons bij het neerhalen van meer dan 30 vijandelijke toestellen met minimale verliezen aan personeel en schade aan zijn eigen eenheid. Captain Buchanan, een inspirerend en krachtig leider en uiterst deskundig op het terrein van marine strategie droeg door zijn superieure leiding van het vuur van zijn schip, zijn dappere optreden en moedig plichtsbesef gedurende deze intensieve actie, aanzienlijk bij aan het succes van de zwaar bevochten campagne op Okinawa en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Commander Destroyer Division 126 van november 1944 tot 15 mei 1945 en als commandant Destroyer Squadron 63 van 15 mei tot september 1945. Destroyer Division 126 diende als directe ondersteuning van troepen op Iwo Jima voor het leveren van vuursteun en bij het beschermen van radarpiketten bij Okinawa. Op 12 april schoot de divisie in 90 minuten 18 Kamikazes neer. Op 15 mei 1945 aanvaardde Captain Buchanan het commando over Destroyer Division 63 en werd Section Screen Commander bij Okinawa, hij bleef in functie als Officer in Tactical Command van radarpiketschepen. De grote moed, leiding en professionele vaardigheden, getoond tijdens deze periode van uitzonder gevaarlijke operaties, droegen aanzienlijk bij aan het succes van deze operaties. Zijn optreden en plichtsbesef waren opmerkelijk en kwamen voortdurend overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede LoM als Gold Star op lint ontvangen
Legion of Merit - US Military
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Toegekend op:
juni 1964
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika van januari 1962 tot mei 1964 als Commander Hawaiian Sea Frontier, Commander 14th Naval District en commandant van de marinebasis op Hawaii. In zijn hoedanigheid van commandant van Task Force 130, (de bergingseenheid van het Project Mercury in de Pacific), was Schout-bij-Nacht Buchanan verantwoordelijk voor het plannen, organiseren, ontwikkelen en leiden van de bergingsorganisatie van de astronauten op de Pacific. Door zijn onvermoeibare en actieve deelname aan de operaties, verzekerde hij de geslaagde bergingsoperaties van Commander Walter M. Schirra, Jr. USN en zijn ruimtecapsule Sigma 7 op 3 oktober 1962 en van Major Leroy G. Cooper, USAF en zijn ruimtecapsule Faith 7 op 16 mei 1963.

Derde LoM als tweede Gold Star op lint ontvangen
Legion of Merit - US Military

Bronnen