TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bundschu, Geary R.

Overlijdensdatum:
22 juli 1944 (Guam, de Marianen eilanden in de Stille Oceaan)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Company A, 1st Battalion, 3rd Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
18 december 1945
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan Geary R. Bundschu (0-8276), Captain, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij als bevelvoerend officier van Company A, First Battalion, Third Marines, Third Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het bruggenhoofd bij Asan-Adelup op Guam op de Marianen op 22 juli 1944.
Toen zijn compagnie tijdens de beklimming van een vitale, door de vijand bezette heuvelrug werd opgehouden door zwaar vuur van mitrailleurs, mortieren en geweren stelde Captain Bundschu zich onbevreesd bloot aan een zwaar spervuur van Japanse wapens kwam hij onbevreesd naar voren en maakte een schets van de vijandelijke stelling die de voortgang van zijn eenheid ophield. Zich ondanks pijnlijke wonden in zijn schouder nogmaals tot doel makend voor het vijandelijk geschut bleef hij de vijandelijk defensie in de gaten houden en hergroepeerde zijn mannen vaardig als voorbereiding op nog een felle aanval op door de Japanners bezette heuvelrug. Hoewel zijn rechterarm onbruikbaar was geraakt door granaatscherven toen zijn peloton gevangen werd in een vjandelijk kruisvuur en meteen werd aangevallen met granaten, liet hij zijn mannen in dekking gaan, ging zelf dapper voorwaarts en slaagde erin het dichtstbij zijnde Japanse mitrailleurnest met granaten uit te schakelen voordat hij dodelijk gewond raakte.
Zijn grote persoonlijke moed en bezielende leiding tegenover groot gevaar pasten binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum verleend.
Commander In Chief, Pacific Forces, Serial: 004424 (December 18, 1945).
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Clark, G.B., The Six Marine Divisions in the Pacific – Every Campaign of World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006
    - Aurthur, R.A. & Cohlmia, K., The Third Marine Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Homeofheroes.com

Foto