TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burgess, Wilbur McClellan

Geboortedatum:
3 maart 1916 (Maryland, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
8 november 1951 (San Diego/Californië, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Sergeant
Eenheid:
Company A, 1st Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigsde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Wilbur McC. Burgess (351916), First Sergeant, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbesef dienend als First Sergeant of Company A, First Battalion, Second Marines, Second Marine Division. in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio, Tarawa atol in de Gilberteilanden op 20 november 1943. Toen hij met zijn compagnie op het strand aan land kwam, zag 1st Sergeant Burgess twee vijandelijke bunkers die op onze troepen vuurden die probeerden te landen. Hij riep direct de hulp van een granaatwerper in en leidde nauwkeurig vuur op de eerste stelling totdat die tijdelijk buiten gevecht werd gesteld, kroop er toen naar toe en vernietigde hem volledig met TNT. Zijn moed en vastberadenheid handhavend naderde hij tot op 5 meter van de tweede bunker en wierp TNT en granaten door het schietgat, daarmee twee vijanden naar buiten dwingend die gewond waren. Hij nam moedig het commando over en hoewel hij na een geslaagde oversteek van de ongedekte landingsbaan onder hardnekkig Japans vuur nog maar enkele mannen over had, zette hij koppig de aanval door en leverde een waardevolle bijdrage aan het afslaan van een vijandelijke tegenaanval. 1st Sergeant Burgess’ uitstekende initiatief, zijn dappere leiding en onverwoestbare vechtlust tegenover groot gevaar vormden een inspiratie voor zijn kameraden en passen binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Hammel, E. & Lane, J.E., Bloody Tarawa – The 2nd Marine Division, November 20-23, 1943, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - Tarawa on the web.org
    - WW2 Gyrene.org
    - Homeofheroes.com

Foto