TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Donahue, Archie Glenn

Geboortedatum:
24 oktober 1917 (Casper/Wyoming, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-9018
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Diende bij VMS 112 en VMS 451

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 451 (VMF-451), U.S.S. Bunker Hill (CV-17), U.S. Navy
Toegekend op:
18 september 1947
Uitgereikt voor:
Operatie Iceberg
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van divisieleider en piloot van Marine Fighting Squadron FOUR HUNDRED FIFTY-ONE (VMF-451), aan boord van de U.S.S. BUNKER HILL (CV-17), in luchtgevechten tegen Japanse troepen tijdens een patrouille boven Okinawa op de Ryukyueilanden op 12 april 1945.
Toen de sectieleider gedwongen was de formatie te verlaten, nam Major Donahue de leiding van de twee andere jagerdivisies over, naast zijn eigen en leidde de aanval op een numeriek sterkere groep vijandelijke vliegtuigen die onze schepen aanviel en nam vijf van de zestien toestellen voor zijn rekening die tijdens deze actie werden neergeschoten. Met zijn uitmuntende vliegkunst en dappere strijdlust droeg Major Donahue aanzienlijk bij aan het wegnemen van een serieuze dreiging voor onze schepen, zonder verlies aan eigen toestellen en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Navy Cross

Bronnen

Foto