TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dyer, Martin Russell Jr.

Geboortedatum:
14 juni 1923 (Jacksonville/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 juni 1944 (Saipan, Marianen)
Begraven op:
National Memorial Cemetery of the Pacific
Vak: C. Graf: 815.
Dienstnummer:
366654 USMC
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Martin R. Dyer woonde op Arsenal Street, St. Louis, Missouri, tegenover de Wilkinson Basisschool. Hij ging later naaar de Southwst High School, afstuderend in januari 1942.
Hij kwam, als Corporal in het Marine Corps, om het leven op Saipan op 30 June 1944 toen hij zichzelf rennend blootstelde aan het vuur van een Japanse machinegeweer, zodat zijn eigen eenheid de locatie van het dodelijke machinegeweervuur kon vaststellen. Hij werd gedood toen hij dit deed.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal der Mariniers)
Eenheid:
Scout & Sniper Platoon, HQ, 6th Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
5 januari 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed als sectieleider in het Scout and Sniper Platoon, dienend bij de Sixth Marines, Second Marine Division in actie tegen vijandelijke troepen op Saipan op de Marianen op 1 juli 1944. Hij had opdracht gekregen een goed gecamoufleerd en sterk verdedigd vijandelijk weerstandsnest te veroveren nadat twee eerdere aanvallen op de stelling zwaar vijandelijk vuur hadden aangetrokken maar de plaats niet hadden kunnen ontdekken. Corporal Dyer gaf zijn sectie opdracht uit te kijken naar de herkomst van het vuur en daarna, zich onbevreesd blootstellend aan de verwoestende salvo’s leidde hij zijn mannen moedig naar voren in een derde aanval op de stelling. Hoewel hij tijdens het felle treffen dodelijk gewond raakte had hij door zijn gedurfde initiatief, zijn uitzonderlijke kracht en onverwoestbare vechtlust zijn mannen zodanig aangespoord dat ze de vijand ontdekten en hem uitschakelden, daardoor stelden ze onze oprukkende troepen in staat hun operaties tegen deze strategische Japanse versterking voort te zetten. Zijn onwrikbare vastberadenheid, zijn dappere leiding en moedige plichtsbetrachting tegenover groot gevaar strekken Corporal Dyer en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

General Order Serial 12681, Commander in Chief Pacific Forces (January 5, 1945).
Posthuum toegekend.
Navy Cross

Bronnen

Foto