TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Edge, Lawrence Lott

Geboortedatum:
15 november 1912 (Atlanta/Georgia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 juni 1945 (Baai van Toyama/Honshu, Japan)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 0-74855

Lawrence Lott was bevelhebbend officier op de USS Bonefish (SS-223). Tot zinken gebracht door dieptebommen op 18 juni 1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Bonefish (SS-223)
Toegekend op:
9 februari 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijk optreden in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Bonefish (SS-223) tijdens de zesde oorlogspatrouille van die boot in door de Japanners beheerste wateren in de Pacific tussen 5 september en 8 november 1944. Ondanks intensieve tegenstand van de vijand op zee en in de lucht bracht Commander Edge zijn boot vaardig in een gunstige positie om vier goed geplaatste en briljant uitgevoerde torpedo aanvallen te doen waarbij hij drie vijandelijke schepen tot in toaal 22.000 tot zinken bracht en nog eens twee schepen tot een totaal van 8.900 ton beschadigde. Bovendien redde hij met succes twee neergeschoten eigen vliegers. Commander Edge, een moedig tacticus, ontweek knap de tegenmaatregelen van de vijand en bracht zijn boot veilig in de haven terug. Zijn bezielende leiding en zijn plichtsbesef bij het uitvoeren van deze gevaarlijke patrouille strekken hem en de Amerikaanse Marine tot de grootste eer.

Posthuum toegekend.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Bonefish (SS-223)
Toegekend op:
23 juli 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijk optreden in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Bonefish (SS-223) tijdens de zevende oorlogspatrouille van die boot in de Oost-Chinese Zee tussen 6 april en 7 mei 1945. Ondanks het voortdurende gevaar van navigeren in kustwateren, de kans op luchtaanvallen en ontdekking door vijandelijke radarstations aan land en patrouilleschepen op zee drong Commander Edge moedig in vijandelijke mijnenvelden door en volbracht met succes een bijzondere opdracht in dit gebied. Bovendien nam hij twee vijandelijke vliegers gevangen terwijl terwijl hij reddingsdienst deed, ontweek knap sterke vijandelijke anti-duikbootmaatregelen en bracht zijn boot veilig naar de haven terug. Zijn optreden tijdens de hele missie vormde een inspiratie voor zijn officieren en manschappen en paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Posthuum toegekend.
Tweede Navy Cross ontvangen in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste Navy Cross.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Bonefish (SS-223)
Toegekend op:
13 september 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijk optreden in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Bonefish (SS-223) tijdens de achtste oorlogspatrouille van die boot in de Japanse Zee voor de kust van Honshu, Japan. Zich volledig bewust van de grote gevaren die dat met zich meebracht, voer Commander Edge op 28 mei 1945 in zijn veteraan duikboot de haven uit om een van de eerste oorlogspatrouilles in dit gebied te doen. Moedig sterke duikbootversperringen passerend, voer hij de verondersteld onschendbare wateren van de Japanse Zee binnen en met uitmuntende vaardigheid en durf manoeuvreerde hij de Bonefish in ondiepe en nauwe wateren om zijn verwoestende aanvallen met torpedo’s te lanceren op vijandelijke scheepvaart die van vitaal belang was voor de Japanse oorlogsinspanning. Met hoge snelheid en precisie toeslaand, slaagde Commander Edge er ondanks sterke vijandelijke tegenmaatregelen in, twee waardevolle schepen tot zinken te brengen. Terwijl hij doorging met dit verwoestende offensief kreeg hij overweldigende tegenaanvallen te verduren die het verlies van deze uitmuntende boot en haar dappere bevelhebber tot gevolg hadden. Commander Edge, een krachtig en bezielend leider, droeg met zijn briljante zeemansschap, zijn initiatief en onverwoestbare hardnekkigheid tegenover enorme problemen aanzienlijk bij aan het toebrengen van zware schade aan en vernietiging van de vijand op deze dringende missie en aan het succes van onze niet aflatende inspanningen om het Japanse Keizerrijk tot overgave te dwingen. Zijn voortdurende moed en resolute plichtsbesef strekken hem, zijn onverschrokken commando en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

Posthuum toegekend.
Derde Navy Cross toegekend in de vorm van een tweede gouden star te bevestigen op het lint van de eerste Navy Cross.

Bronnen

  • Foto 1: Michael Shuler (grandson) & Sarah Edge Shuler (daughter)
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - On Eternal Patrol

Foto