TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ewoldt, Leonard Emil

Geboortedatum:
19 november 1913
Overlijdensdatum:
10 oktober 2001
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
Toegekend op:
februari 1943
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke dapperheid tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een Marine Torpedovliegtuig van Torpedo Squadron Five (VT-5) aan boord van de U.S.S. Yorktown (CV-5) tijdens twee aanvallen op Japanse troepen in de haven van Tulagi op 4 mei 1942. Deze aanvallen, die werden doorgezet onder zware luchtafweer, resulteerden in het tot zinken brengen of beschadigen van minstens acht vijandelijke schepen. De vliegkunst, de moed en het onwankelbare plichtsbesef van Lieutenant Ewoldt pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 311 (February 1943).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding Officer, Torpedo Squadron 7 (VT-7), U.S. Navy
Toegekend op:
1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van Torpedo Squadron SEVEN (VT-7), aan boord van de U.S.S. HANCOCK (CV-19), in actie tegen vijandelijke troepen in de omgeving van Formosa op 3 januari 1945. Toen zijn torpedo in het bommenruim bleef hangen tijdens een aanval op een vijandelijk konvooi, keerde Commander Ewoldt alleen terug en maakte onder luchtafweervuur een tweede run over de vijandelijke schepen waarmee hij de aanval tot een succesvol einde bracht. Met moed en initiatief hield Commander Ewoldt de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Bronnen

Foto