TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Freuler, Herbert Caspar

Geboortedatum:
29 juli 1907 (San Francisco/California, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
5 maart 1983 (Castro Valley/California, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
MCSN: 0-4683
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 211 (VMF-211), Marine Aircraft Group 22 (MAG-22), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Toegekend op:
29 maart 1946
Uitgereikt voor:
Operatie MI
Aanbeveling:
Wegens buitengewone heldenmoed en opmerkelijk optreden in het kader van zijn beroep in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de verdediging van het eiland Wake op 22 december 1941. Toen de zwakke verdediging van Wake werd bedreigd door twee complete squadrons Japanse jagers en duikbommenwerpers steeg Captain Frueler samen met een ander toestel op en bond fel en agressief de stijd aan ondanks de overweldigende sterke en vuurkracht van de vijand. Knap door de vijandelijke formatie vliegend en schietend met dodelijke nauwkeurigheid viel hij het ene toestel na het andere aan en schoot er uiteindelijk drie neer. Hoewel hij door vijandelijk vuur tweemaal gewond raakte en zijn jager beschadigd raakte door de brokstukken en vlammen van het derde toestel toen het in de lucht ontplofte, volhardde hij in zijn felle storende tactiek tot de Japanse formatie het gevecht afbrak. Nauwelijks nog in staat om in de lucht te blijven, bestuurde hij zijn toestel met grote vaardigheid en slaagde erin veilig op de basis terug te keren. Captain Frueler, dapper van hart en ontembaar vormde een voortdurende inspiratie voor zijn kameraden en met zijn onverschrokken vechtlust, zijn practische oordeel en moedige vastberadenheid onder steeds moeilijkere en gevaarlijkere omstandigheden droeg hij aanzienlijk bij aan de heldhaftige verdediging van deze historische marinebasis. Zijn dapper optreden tegenover een dreigende ramp strekken hem en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

Commander in Chief Pacific Forces: Serial 2840
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 211 (VMF-211), Marine Aircraft Group 22 (MAG-22), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Captain Herbert C. Freuler (MCSN: 0-4683), United States Marine Corps Reserve werd na de val van het eiland Wake op 23 december 1941 door Japanse troepen krijgsgevangen gemaakt en gevangen gehouden tot aan zijn terugkeer onder Amerikaans militair gezag aan het einde van de oorlog.

Prisoner of War Medal

Bronnen