TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Garrison, Malcolm Everett

Geboortedatum:
29 maart 1910 (Keyport/New Jersey, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Sandlance (SS-381), U.S. Navy
Toegekend op:
12 juli 1944
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Sandlance (SS-381) op de eerste oorlogspatrouille van die boot in de periode van 8 februari tot 23 april 1944 in door de vijand beheerste wateren bij de Koerilleneilanden. Ondanks het uitvallen van zijn sonar apparatuur tijdens een aanval op de vijand in ondiep water en zijn periscoop die door drijfijs werd beschadigd en andere schade aan materiaal door uiterst gevaarlijke weersomstandigheden drong Commander Garrison met succes door een gordijn van escorteurs en lanceerde briljante aanvallen met torpedo’s die resulteerden in het tot zinken brengen van ongeveer 28.000 ton vijandelijke scheepsruimte en het beschadigen van nog eens 6.000 ton. Onder zware aanvallen met dieptebommen en talloze aanvallen door Japanse vliegtuigen was hij door zijn bekwame uitwijkmanoeuvres en deskundige navigatie in staat zijn boot veilig in de haven terug te brengen. Zijn koelbloedige moed en zijn superieure professionele bekwaamheden strekken hem en de Amerikaanse marine tot de hoogste eer.

Pacific Fleet Board of Awards: Serial 67
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Sandlance (SS-381), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Sandlance (SS-381) op de tweede oorlogspatrouille van die boot in de periode van 20 april tot 5 juni 1944 in door de vijand beheerste wateren bij de Marianeneilanden. Commander Garrison trotseerde heftige tegenstand vanuit zee en de lucht en leidde zijn boot om vijf vaardige en agressieve torpedo aanvallen te lanceren op sterk beschermde schepen, bracht drie vrachtvaarders en een transportschip met in totaal 22.300 ton tot zinken en beschadigde nog een koopvaarder van 6.500 ton. Door goed uitgevoerde manoeuvres ontweeek hij deskundig alle pogingen van de vijand met zware dieptebommen aan te vallen en bracht zijn boot zonder schade aan materiaal naar de haven terug. Zijn kalmte onder vuur, zijn vindingrijkheid en zijn plichtsbesef kwamen overeen met de hoogste tradites van de Amerikaanse marine.

Commander 7th Fleet: Serial 02994 (Gold Star op het lint van de eerste medaille)
Navy Cross

Bronnen