TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gehrke, Wilbur John 'Gerk' (USMC)

Geboortedatum:
19 oktober 1917 (Crosby/North Dakota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
5 juni 2005 (Santa Rosa)
Dienstnummer:
0-25086
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: 0-25086.

Wilbur J. Gehrke groeide op op een boerderij, juist buiten Cosby, North Dakota, en was een ster American Football speler aan de University of North Dakota, Grand Forks. Hij studeerde in 1939 af.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
U.S. Marine Corps Reserve
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kenen aan Wilbur J. Gehrke (0-25086), First Lieutenant, U.S. Marine Corps (Reserve), wegens uitzonderlijke moed als leider van sectie mitrailleurschutters van Company A, First Battalion, Twenty-Ninth Marines, SIXTH Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Okinawa in deRuykyu eilandengroep op 17 mei 1945.

Terwijl hij een verkenning uitvoerde voor mitrailleuropstellingen in de frontlinie tijdens een gecoördineerde aanval op een door de Japanners sterk verdedigde heuvel in de Nari-Shuri sector, werd 1st. Lt. Gehrke zich bewust van de noodzaak een vitaal stuk terrein aan het front te veroveren om onze aanval te doen slagen; voor onze eigen linies uitgaand onder vijandelijk vuur van mortieren, mitrailleurs en sluipschutters, koos hij een route uit naar de door de vijand bezette heuveltop. Toen hij terugkwam en ontdekte dat de manschappen in verwarring waren gebracht door het op hen liggende vijandelijke vuur nam hij zonder aarzelen de leiding over een aantal mannen op zich, viel dapper de heuvel aan en slaagde erin deze bijna onhoudbare positie te behouden. Toen zijn eenheid bevel kreeg zich terug te trekken stelde hij zich nogmaals bloot in een onder vuurliggend gebied om eerste hulp te verlenen aan een ernstig gewonde man en bracht die daarna naar de veiligheid van onze eigen linies. Zijn onverwoestbare vechtlust en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross

Bronnen

  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Home of Heroes

Foto