TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gunn, Frederick Arthur

Geboortedatum:
13 oktober 1911
Overlijdensdatum:
7 augustus 1994
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Trout (SS-202), U.S. Navy
Toegekend op:
mei 1942
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie en deelname aan een ongewone en gevaarlijke missie van het Ministerie van Oorlog in door de vijand bezette wateren tussen januari en maart 1942 als bemanningslid van de U.S.S. Trout (SS-202). De U.S.S. Trout vertrok op 12 januari 1942 om 09:00 uur uit Pearl Harbor, Territory of Hawaii naar het eiland Corregidor, geladen met munitie voor luchtafweer geschut dat de belegerde troepen van Generaal Douglas MacArthur op de Filppijnen dringend nodig hadden en nam op 16 januari brandstof in op het eiland Midway. De U.S.S. Trout voer daarna aan de oppervlakte verder tot 21 januari, daarna overdag onder water. op 27 januari om 02:30 uur werd een nachtelijke aanval gedaan op een verlicht schip die mislukte waardoor de U.S.S. Trout door het schip met zo’n snelheid werd opgejaagd dat ze moest duiken om te ontsnappen. Op 3 februari na het invallen van de duisternis maakte de U.S.S. Trout voor Corregidor contact met een motortorpedoboot. De U.S.S. Trout volgde de escorteur op hoge snelheid door een slingerende doorgang in een mijnenveld naar South Dock op Corregidor waar ze 3,500 stuks luchtafweermunitie loste voor de troepen die het schiereiland Bataan en Corregidor verdedigden. Voor de thuisreis werden 20 ton goud en zilver, waardepapieren, diplomatieke en overige post en twee extra torpedoos aan boord genomen. De U.S.S. Trout vertrok op 4 februari uit de haven van Corregidor en bleef gedurende de dag op de bodem van de Baai van Manilla liggen. Ze kwam die nacht boven water en nadat nog meer waardepapieren en post waren ingeladen vertrok de U.S.S. Trout uit de baai door het mijnenveld. Op de thuisreis werden een vijandelijke koopvaarder en een patrouilleboot aangevallen en tot zinken gebrachr. De U.S.S. Trout kwam op 3 maart 1942 in Pearl Harbor aan nadat ze 51 dagen op zee was geweest.

Headquarters, Hawaiian Department, U.S. Army, General Orders No. 39 (1942) & Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 302
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Scabbardfish (SS-397), U.S. Navy
Toegekend op:
3 maart 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens buitengewone heldenmoed in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Scabbardfish (SS-397) tijdens de tweede oorlogspatrouille van die boot in de periode van 2 november tot 20 december 1944 in door de vijand bezette wateren in het gebied rond Nanpo Shoto. Ondanks het slechte weer lanceerde Commander Gunn 6 goed voorbereide en briljant uitgevoerde aanvallen met torpedoos met als resultaat het tot zinken brengen van 8,000 ton vijandelijke scheepsruimte waaronder een onderzeeër waarvan een overlevene gevangen werd genomen en het beschadigen van een schip van 3,000 ton. Met zijn goede inzicht en opmerkelijke kracht stelde Commander Gunn zijn schip in staat waardevolle reddingsacties uit te voeren tijdens luchtaanvallen op Japan en zijn uitmuntende zeemanschap was voortdurend in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander In Chief Pacific: Serial 01846
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Trout (SS-202), U.S. Navy
Toegekend op:
16 september 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als Diving Officer van de onderzeeboot U.S.S. Trout tijdens een oorlogspatrouiille van die boot in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de Pacific. Door nauwkeurig de diepte in de gaten te houden leverde Commander Gunn waardevolle steun aan zijn bevelvoerend officier bij de uitvoering van agressieve en geslaagde acties met als resultaat het tot zinken brengen van 5 vijandelijke schepen en het beschadigen van een ander tot een totaal van ongeveer 46,000 ton vijandelijke scheepsruimte. Met zijn oordeel, moed en plichtsbesef droeg hij aanzienlijk bij aan het ontwijken van zware vijandelijke tegenmaatregelen en zijn optreden was voortdurend in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander, Submarine Forces Pacific Fleet: Serial 02318 (tweede SSM als Gold Star ontvangen)

Bronnen

Foto