TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hanson, Eugene Raymond "Gene"

Geboortedatum:
16 mei 1917 (Burlington/Iowa, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 december 2015
Begraven op:
Barrancas National Cemetery
Vak: 52. Graf: 650.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
Torpedo Squadron 8 (VT-8), U.S.S. Saratoga (CV-3), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een torpedovliegtuig van de marine in een actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de campagne op de Solomoneilanden op 24 augustus 1942. Lt j.g. Hanson nam deel aan een felle en vastberaden aanval met torpedo’s op een Japans eskader, hij zette zijn aanval onder verwoestend vuur van vijandelijke luchtafweerbatterijen en jagers door waarmee hij bijdroeg aan de meedogenloze vechtlust en agressieve moed waardoor zijn groep in staat was zeker een en waarschijnlijk twee treffers op een vijandelijke carrier te plaatsen. Zijn uitmuntende vliegkunst en onwankelbare plichtsbesef pasten binnen de beste tradities van de Amerikaanse marine en droegen bij aan de nederlaag van het eskader.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
Torpedo Squadron 8 (VT-8), U.S.S. Saratoga (CV-3), U.S. Navy
Toegekend op:
18 januari 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom op operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een torpedovliegtuig van de marine in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op de Solomoneilanden tussen 16 september en 23 oktober 1942. Op 16 september, als onderdeel van een groep die een aanval inzette op vijandelijke oppervlakte eenheden bij het eiland Gizo, hielp Lt. j.g. Hanson bij het plaatsten van een treffer met een torpedo op een Japanse kruiser. Op 24 september, samen met twee duikbommenwerpers, nam hij deel aan een aanval op vijandelijke destroyers die troepen aan land zetten op Kaap Esperanza en plaatste vermoedelijk een treffer met een bom van 225 kilo. Op 10 oktober vloog hij een torpedovliegtuig in een groep in een aanval op twee lichte kruisers en vier destroyers op ongeveer 275 kilometer van Guadalcanal. Op 12 oktober, toen hij twee zware kruisers aanviel, plaatste hij een voltreffer op een van de twee vijandelijke schepen. Tijdens een nachtelijke aanval op 23 oktober, loste hij twaalf bommen van 45 kilo op troepenconcentraties ten westen van onze linie op Guadalcanal. Tijdens dit gevecht werd hij door vijandelijk vuur neergeschoten maar maakte en geslaagde noodlanding op ongeveer 1.5 kilometer uit de kust waardoor hij en zijn bemanning in staat waren naar een punt achter onze linie te zwemmen. De uitzonderlijke moed van Lt j.g. Hanson, zijn gedurfde vliegkunst en zijn plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse marine,

Commander Southern Pacific Fleet: Serial 00192 (Gold Star op het lint van de eerste medaille)

Bronnen