TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holland, John Wisdom

Geboortedatum:
(Jackson/Tennessee, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
O-8758
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Company B, 1st Battalion, 5th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Stalemate II
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Captain John Wisdom Holland (MCSN: 0-8758), United States Marine Corps (Reserve), wegens uitzonderlijke heldenmoed als bevelvoerend officier van Company B, First Battalion, Fifth Marines, FIRST Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Peleliu op de Palaueilanden van 15 tot 30 september 1944. Toen vijandelijke troepen twee tegenaanvallen lanceerden op zijn sector, leidde Captain Holland zijn aanvalscompagnie moedig bij het vernietigen van diverse vijandelijke tanks en bij het afslaan van beide aanvallen. Onder geconcentreerd vijandelijk vuur van mortieren en mitrailleurs verplaatste hij moedig zijn compagnie over 1.400 meter open vliegveld om de vijand uit sterke stellingen aan de overkant te verdrijven en slaagde erin het terrein te behouden. Later, na vijf dgaen van bittere gevechten lanceerde Cptain Holland een agressieve aanval tegen de Japanners die zich hadden ingegraven op een steile heuvel en toen zijn troepen tijdelijk werden opgehouden door het intense vuur nam hij moedig een ongedekte positie in om zijn mannen aan te vuren voorwaarts te gaan en de stelling in te nemen.
Zijn vastberaden vechtlust, zijn kundige leiding en zijn onwankelbare plichtsbesef gedurende de hele actie pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

General Orders: SPOT AWARD, Fleet Marine Force Pacific: Serial 6881.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Aanbeveling niet beschikbaar.

Voor actie die werd getoond op 1 november 1942 op de Salomonseilanden.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto