TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Kirkpatrick, Charles Cochran

  Geboortedatum:
  20 juni 1907 (San Angelo/Texas, Verenigde Staten)
  Overlijdensdatum:
  12 maart 1988 (Kerrville/Texas, Verenigde Staten)
  Begraven op:
  United States Naval Academy Cemetery
  Dienstnummer:
  0-70146/1100
  Nationaliteit:
  Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

  Biografie

  Loopbaan:
  1926: In dienst US Navy;
  ? - 1931: US Naval Academy;
  ?: USS Pennsylvania;
  ?: Submarine School, New London;
  ?: USS Cuttlefish;
  ?: USS O-4, Coco Solo, Canal Zone;
  1938: Executive Department, US Naval Academy;
  1939: Aide and Flag Lieutenant, ComDesBatFor;
  1942: Commanding Officer USS Triton;
  1943: Aide and Flag Lieutenant, Commander-in-Chief of the U.S. Fleet;
  1944: Commanding Officer USS Shea;
  ?: Executive Officer USS Wisconsin;
  ?: Associate Professor of Naval Science, University of Colorado;
  ?: Commanding Officer Submarine-Division 81;
  ?: Fleet Plans Officer, Staff, CinCLantFIt;
  ?: Director of Plans, Staff, SACLANT;
  ?: ComSubRon Two;
  ?: Staff of the Chairman, JCS;
  1956: Commanding Officer USS Bremerton;
  1956 - 1957: Chief of Staff, U.S. Taiwan Defense Command;
  1957 - 1960: Chief of Information for the United States Navy;
  1961 - 1962: Commander Training Command, U.S. Pacific Fleet;
  18 augustus 1962 - 11 januari 1964: Superintendent of the United States Naval Academy, Annapolis, Maryland.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
  Eenheid:
  U.S.S. Triton (SS-201), U.S. Navy
  Toegekend op:
  9 februari 1943
  Aanbeveling:
  Wegens buitengewone heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als bevelvoerend officier van U.S.S. Triton (SS-201) in actie bij Wewak op Nieuw Guinea op 26 januari 1943. Toen een vijandelijk konvooi met escorte naar Wewak op Nieuw Guinea koerste met de duidelijke bedoeling voorraden aan land te zetten en de verdediging in dat gebied te versterken, viel Lt Col Kirkpatrick, commandant van de U.S.S. Triton het konvooi aan. Tijdens die actie bracht hij een vijandelijk vrachtschip tot zinken en beschadigde en bracht vermoedelijk een ander schip tot zinken waarmee hij aanzienlijk bijdroeg aan het succes van de operaties op Nieuw Guinea.

  Headquarters, South West Pacific Area, General Orders No. 16 (February 9, 1943)
  Distinguished Service Cross (DSC)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
  Eenheid:
  U.S.S. Triton (SS-201), U.S. Navy
  Toegekend op:
  augustus 1943
  Navy Cross
  Aanbeveling:
  Wegens uitzonderljke heldenmoed in het kader van zijn beroep als bevelvoerend officier van de USS Triton (SS-201) op de derde oorlogspatrouille van die onderzeeboot in de periode tussen 13 april 1942 tot 14 juni 1942 in de nabijheid van de door de vijand bezette kust.

  De Triton voerde onder zware vijandelijke tegenstand een nauwkeurig voorbereide en vastberaden aanval uit met als resultaat dat een Japanse onderzeeboot van 1.635 ton en zes vijandelijke vrachtschepen met een totaal van 22.593 ton tot zinken werden gebracht. Lt.Cdr. Kirkpatrick manoeuvreerde zijn boot zo vaardig dat hij bij drie gelegenheden vijandelijke aanvallen met dieptebommen kon ontwijken en voltooide zijn patrouille zonder verliezen aan personeel of schade aan zijn boot.

  Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 317 (August 1943).
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
  Eenheid:
  U.S.S. Triton (SS-201), U.S. Navy
  Aanbeveling:
  Wegens uitzonderljke heldenmoed in het kader van zijn beroep als bevelvoerend officier van de USS Triton (SS-201) op de vierde oorlogspatrouille van die onderzeeboot in de periode tussen 25 juni 1942 tot 7 september 1942 in door de vijand gecontroleerde wateren in de zuidwestelijke Stille Oceaan.

  Ondanks slechte weersomstandigheden benutte Lt. Cdr. Kirkpatrick iedere gunstige gelegenheid voor een aanval op de vijand en stelde door kundig manoeuvreren en gedurfde moed de Triton en haar dappere bemanning in staat om een vijandelijke destroyer van 1.368 ton en een andere van 1.700 ton tot zinken te brengen. Het briljante zeemanschap van Lt. Cdr. Kirkpatrick en zijn onverwoestbare vechtlust passen binnen de hoogste tradites van de Amerikaanse Marine.

  Tweede Navy Cross ontvangen als Gouden Ster, te dragen op het lint van het eerste
  Navy Cross
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
  Eenheid:
  U.S.S. Triton (SS-201), U.S. Navy
  Aanbeveling:
  Wegens uitzonderljke heldenmoed in het kader van zijn beroep als bevelvoerend officier van de USS Triton (SS-201) op de vijfde oorlogspatrouille van die onderzeeboot in de periode tussen 16 december 1942 tot 26 januari 1943 in door de vijand gecontroleerde wateren in Stille Oceaan.

  Gebruik makend van iedere gunstige gelegenheid voor een aanval, ging Lt.Cdr. Kirkpatrick brutaal het gevecht aan met de vijand; hij bracht een middelgrote tanker en twee middelgrote vrachtschepen van in totaal 17.340 ton tot zinken, beschadigde een ander middelgroot schip van 4000 ton zodanig dat hij het vermoedelijk tot zinken bracht en beschadigde een grote tanker van 10.200 ton. De Triton gebruikend als radiobaken tijdens een operatie op 23 december 1942, assisteerde hij bij het luchtbombardement op het eiland Wake, zond hij een radiosignaal uit als geleiding voor de aanval.

  Het briljante zeemanschap en de vaardigheid, betoond door Lt.Cdr. Kirkpatrick tijdens deze periode zijn een voortzetting van zijn illustere staat van dienst en onderhouden en versterken de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

  Derde Navy Cross verkregen als tweede Gouden Ster, te dragen op het lint van het eerste.
  Navy Cross
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
  Eenheid:
  U.S.S. Shea (DM-3), U.S. Navy
  Toegekend op:
  7 februari 1946
  Silver Star Medal (SSM)
  Aanbeveling:
  Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de USS Shea (DM-3) op 4 mei 1945 in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de omgeving van Okinawa.

  Toen er grote aantallen vijandelijke vliegtuigen werden ontdekt die uit het noorden naderden terwijl zijn boot voor onze troepen uit de riskante taak van radarpiketschip vervulde, voerde Cdr. Kirkpatrick kalm ontwijkende manoeuvres uit en leidde zijn eigen geschut en eigen jagers bij het verdrijven van de aanvallers. Nadat zijn boot was geraakt door een Baka bom die diverse verliezen onder de bemanning veroorzaakte en waardoor diverse branden uitbraken, trof hij onmiddellijk maatregelen om zijn schip te redden: hij leidde heldhaftig de brandbestrijding en de noodreparaties en door zijn mannen te inspireren tot het doen van de maximale inspanning slaagde hij erin drie gevaarlijke branden te blussen en zijn slagzij makende boot weer recht te krijgen. Zijn moedige leiderschap en plichtsbesef passen binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

  Commander, MinePac: Serial 006 (February 7, 1946).
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
  Eenheid:
  U.S.S. Shea (DM-3), U.S. Navy
  Toegekend op:
  9 oktober 1946
  Legion of Merit - US Military
  Aanbeveling:
  Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend officier van de U.S.S. Shea (DM-30) voor Okinawa Gunto van 23 maart tot 15 mei 1945. Met zijn intiatief, doorzettingsvermogen en opmerkelijke deskundigheid hield hij zijn schip gedurende lange tijd in actie tot hij uiteindelijk werd getroffen door een vijandelijke zelfmoordbom. Deze operaties vonden plaats in gevaarlijke wateren met mijnen. Tijdens die periode voerde zijn schip de gevaarlijk taak van piketschip uit, beschermde mijnenveeg operaties, maakte vijandelijke mijnen onschadelijk, was onderhevig aan diverse aanvallen van vijandelijke vliegtuigen waaronder van Kamikazes en voerde anti duikboot patrouilles uit waarbij hij een onderzeeboot vermoedelijk beschadigde. Zijn opmerkelijke diensten en optreden gedurende die periode waren in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. (Commander Kirkpatrick is gerechtigd tot het dragen van de Combat V).
  Rang:
  Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
  Eenheid:
  Superintendent, U.S. Naval Academy, U.S. Navy
  Aanbeveling:
  Wegens uitzonderlijk waardevol optreden en opmerkelijke diensten in een positie van grote verantwoordelijkheid aan de Regering van de Verenigde Staten als directeur van de United States Naval Academy tussen 14 augustus 1962 en 11 januari 1964. Gebruikmakend van opvallend leiderschap, een heldere vooruitziende blik en een hoog peil van bestuurlijke vaardigheden was Schout-bij-Nacht Kirkpatrick in deze periode uitermate succesvol bij de uitvoering van zijn veeleisende verantwoordelijkheden. Door zijn persoonlijke voorbeeld hielp hij de cadetten te inspireren, te motiveren en het beste in hen naar boven te halen met als gevolg het behoud van een groter aantal studenten voor een loopbaan bij de marine. Tijdens zijn periode als directeur was hij verantwoordelijk voor belangrijke veranderingen in het lesrooster die grotere vrijheid bij de keuze van vakken mogelijk maken om dubbel werk in training en opleiding te voorkomen en om aan de behoeften van getalenteerde studenten met speciale interesses te voldoen. Een van zijn speciale projecten, het Trident Scholar Program, levert stimulansen en mogelijkheden voor begaafde studenten om diverse facetten van wetenschappelijk onderzoek te kiezen en daarmee hun vaardigheden als marine officieren op die terreinen te vergroten. Naast zijn uitmuntende inspanningen op academisch terrein, leverde Schout-bij-Nacht een belangrijke bijdrage aasn de wijziging van het Moreell Commission Plan, een plan op lange termijn voor de toekomstige ontwikkeling van faciliteiten van de Academie, tot een plan dat aanvaardbaar was voor de Departementen van Ooorlog en Marine. Zijn gezonde oordeel, visie en enthousisaste plichtsbesef strekken hem en de Amerikaanse Marine tot grote eer.
  Distinguished Service Medal - Navy/USMC

  Bronnen