TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Klakring, Thomas Burton "Burt"

Geboortedatum:
19 december 1904 (Annapolis/Maryland, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
24 juli 1975 (San Diego/California, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Guardfish (SS-217), U.S. Navy
Toegekend op:
april 1943
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de onderzeeboot U.S.S. Guardfish (SS-217) tijdens de agressieve en eerste oorlogspatrouille van die boot in door de vijand beheerste wateren bij Honshu, Japan in de periode van 6 augustus tot 15 september 1942. Alert en efficiënt gebruikmakend van elke gelegenheid tot aanvallen slaagde Lieutenant Commander Klaskring erin om een Japans hulpoorlogsschip van 8.215 ton en in totaal 42.840 ton Japanse koopvaarders tot zinken te brengen en een 7.000 tons Japans vrachtschip te beschadigen. Ondanks sterke vijandelijke tegenmaatregelen en ongunstig weer bracht hij zijn boot zonder materiële schade en zonder gewonden of doden onder zijn bemanning er veilig doorheen. Zijn dapper leiding en zijn vindingrijke bevelen vormden een inspiratie voor zijn officieren en manschappen die pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 313
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Guardfish (SS-217), U.S. Navy
Toegekend op:
1 februari 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens buitengewoom heldendom in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van U.S.S. Guardfish (SS-217) op de tweede oorlogspatrouille van die boot in door de vijand beheerste wateren in de Zuid-Chinese Zee in de periode van 30 september tot 29 november 1942. Lieutenant Commander Klakring zette gedurfde aanvallen in op Japanse scheepvaart en met knap manouvreren in vijandelijke wateren bracht hij 15.400 ton vijandelijke scheepsruimte tot zinken en werd een vrachtvaarder van 7.200 ton zwaar beschadigd. Ondanks vijandelijke tegenaanvallen met dieptebommen vanuit vliegtuigen en kanonvuur van oppervlakteschepen ging hij met zo’n opmerkelijk zeemanschap met de Guardfish om dat hij haar en haar bemanning zonder schade of verliezen thuis kon brengen. Het dappere plichtsbesef en de onverschrokken vechtlust van Lt Cdr Klakring strekken hem, zijn commando en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander in Chief Pacific: Serial 0242 (1e Gold Star in lieu)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Guardfish (SS-217), U.S. Navy
Toegekend op:
21 februari 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van U.S.S. Guardfish (SS-217) op de derde oorlogspatrouiille van die boot in door de vijand beheerste wateren in de zuidwestelijke Pacific in de periode van 2 januari 1943 tot 15 februari 1943. Nadat hij zijn boot knap in lanceerpositie had gemanouvreerd viel Lieutenant Commander Klakring gedurfd aan en bracht twee Japanse destroyers en een groot vrachtschip tot zinken. Zijn uiterst deskundig zeemanschap en onverwoestbare vechtlust tijdens uiterst gevaarlijke missies toen de Guardfish bijzonder kwetsbaar was stelden hem bij elke gelegenheid in staat zijn boot uit gevaarlijke situaties terug te trekken. De uitmuntende staat van dienst van de Guardfish en haar officieren en manschappen onder bevel van Lt Cdr Klakring hielden de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Commander Southwest Pacific Forces: Serial 00147 (2e Gold Star in lieu)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Silversides (SS-236), U.S. Navy
Toegekend op:
maart 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als commandant van Coordinated Attack Group 21 met vlag in de onderzeeboot U.S.S. Silversides (SS-236) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens een actie tegen vijandelijke patrouiilleschepen in het gebied ten westen en noorden van de Vulkaan- en de Bonineilanden tussen 10 en 17 november 1944. Door zijn grote kennis van onderwater oorlogvoering en bestuurlijke vaardigheden droeg Captain Klakring aanzienlijk bij aan de successen van de Group bij het beschadigen van een tanker van 6.000 ton, een patrouilleschip van 200 ton en het tot zinken brengen van 4 tankers van 200 ton elk, ondanks zwaar weer en het hardnekigge en nauwkeurige tegenvuur van de vijand. Zijn moed en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander in Chief Pacific: Serial 02172

Bronnen

Foto