TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Koval, John

Geboortedatum:
(Pittsburgh/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
(Peleliu, Palau)
Dienstnummer:
343806
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Master Sergeant (Eerste sergeant-majoor der Mariniers)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
11 januari 1945
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan John Koval, (343806), Platoon Sergeant U.S. Marine Corps wegens buitengewoon heldendom en plichtsbesef, dienend bij een aanvalspeloton toegevoegd aan het Third Battalion, First Marines, First Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Peleliu op de Palaueilanden op 15 September 1944.
Nadat zijn pelotonsleider tijdens de landing gewond was geraakt, nam Platoon Sergeant Koval zonder aarzelen het bevel over en ondanks een verwonding die hij had opgelopen toen hij een aanval leidde op vijandelijke bunkers en op het strand ingegraven infanteristen, zette hij hardnekkig de aanval door op een Japanse batterij die zware verliezen toebracht aan onze landingsboten. Hoewel hij een tweede keer gewond raakte en in stervende conditie leidde hij dapper de laatste aanval en was daarmee in hoge mate verantwoordelijk voor de verwoesting van de vijandelijke batterij en droeg hij aanzienlijk bij aan de veiligheid van het hele strand.
De bezielende leiding van Platoon Sergeant Koval, zijn onverschrokken vechtlust en zijn onzelfzuchtige plichtsbesef tegenover groot gevaar pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Commander in Chief, Pacific Forces: Serial 004310 (11 januari 1945).
Postuum toegekend.
Navy Cross

Bronnen

Foto