TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lambert, Valdemar Greene

Geboortedatum:
5 april 1915 (Fullerton/Louisiana, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 augustus 2008 (Monterey/CaliforniŽ, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Torpedo Squadron 15 (VT-15), U.S.S. Essex (CV-9) (Torpedo Squadron 15 (VT-15), U.S.S. Essex (CV-9))
Toegekend op:
mei 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als vlieger van een Marine torpedobommenwerper en Squadron Commandant van Torpedo Squadron 15 (VT-15) aan boord van de U.S.S. Essex (CV-9) in actie tegen vijandelijke oppervlakteschepen in de Zee van Sibuyan tijdens de slag om Leyte op de Filppijnen op 25 oktober 1944.
Onder intens en nauwkeurig vijandelijk luchtafweervuur voerde Lieutenant-Commander Lambert zijn troepen vaardig aan in een gecoŲrdineerde, felle aanval waarbij hij een torpedotreffer plaatste op een vijandelijke carrier en maximale schade toebracht aan de vijandelijke vloot zonder verliezen aan eigen zijde. Niet afgeschrikt door het onophoudelijke en verwoestende luchtafweervuur, leverde hij moedige diensten tijdens de felle strijd waarbij alle carriers, een lichte kruiser en een destroyer van de vijandelijke vloot tot zinken werden gebracht en zware schade door bommen en torpedoís werd toegebracht aan slagschepen en andere belangrijke marine eenheden. Met zijn gedurfde vliegkunst, zijn uitzonderlijke moed en zijn onwrikbare plichtsbesef droeg hij aanzienlijk bij aan het tot zinken brengen van de waardevolle vijandelijke eenheid en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 338 (May 1945).
Navy Cross

Bronnen

  • Foto 1: Bill Gonyo
  • Foto: Bill Gonyo
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Home of Heroes
    - Obituaries

Foto