TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Manahan, Merle E.

Geboortedatum:
(Huntsville/Ohio, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
358154
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
Company B, 1st Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Stalemate II
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Private First Class Merle E. Manahan (MCSN: 358154), United States Marine Corps (Reserve) wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbesef, dienend als mitrailleurschutter van Company B, First Battalion, First Marines, First Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de aanval op door de vijand bezette Peleliu op de Palaueilanden op 19 september 1944.
Tijdens een aanval op een koraalrif toen de voorste elementen van de compagnie werden vastgenageld door een vijandelijke mitrailleur die goed was opgesteld en goed was verborgen in een grot, bekeek Private First Class Manahan de situatie terwijl hij ondersteuningsvuur gaf en zonder bevel te hebben gekregen verplaatste hij onder zwaar vijandelijk vuur van mortieren, mitrailleurs en geweren zijn wapen naar voren totdat hij een open positie vond van waaruit hij het Japanse wapen kon waarnemen. Toen zijn geschutsbemanning gewond raakte, bediende Pfc. Manahan zijn wapen alleen en hoewel hij vier keer gewond raakte onderhield hij van korte afstand een gestage stroom vuur totdat hij het vijandelijke wapen uitschakelde. Met zijn vastberaden pogingen maakte hij een geslaagde voortzetting van de aanval mogelijk en zijn moed, initiatief en zijn plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force Pacific: Serial 00597.
Navy Cross

Bronnen

Foto