TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Massaro, Russell J.

Dienstnummer:
350348
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
2nd Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps (2nd Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", United States Marine Corps)
Uitgereikt voor:
Operatie Stalemate II
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan Private First Class Russell J. Massaro (MCSN: 350348), United States Marine Corps wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbesef, dienend bij het Second Battalion, Seventh Marines, First Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Peleliu op de Palaueilanden op 19 september 1944. Zich de dringende noodzaak realiserend, de opmars voort te zetten toen zijn peloton door zwaar mitrailleurvuur werd vastgenageld tijdens een aanval op een heuvel ten noorden van het vliegveld, pakte Pfc Massaro vrijwillig en zonder aarzelen een automatisch geweer en ging moedig op weg naar het verborgen Japanse mitrailleurnest. Toen hij de stelling ontdekte nam hij die deskundig en nauwkeurig onder vuur waardoor hij het vijandelijke wapen uitschakelde en aanzienlijk bijdroeg aan de vernietiging van de verdedigers voordat hij dodelijk gewond raakte.
Het uitmuntende initiatief, de onverschrokken vechtlust en het zelf opofferende plichtsbesef van Pfc Massaro onder groot gevaar pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Commander in Chief Pacific Forces: Serial 0407 (1 augustus 1945).
Postuum toegekend.
Navy Cross

Bronnen

Foto