TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McDaniel, Stanley C. "Champ"

Geboortedatum:
(Alma/Oklahoma, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company C, 1st Battalion, 23rd Marine Regiment, 4th Marine Division "Fighting Fourth", U.S. Marine Corps
Wegens waardevolle prestaties als commandant van een sectie mortieren van Company C, First Battalion, Twenty-third Marines, Fourth Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Saipan op de Marianen op 17 juni 1944. 1st Lt. McDaniel, een vastberaden en agressieve vechtjas, stelde zich dapper bloot aan onophoudelijk Japans vuur voor het doen van waarnemingen die zijn sectie in staat stelde meer doelmatig vuur af te geven en leverde, totdat hij gewond raakte, waardevolle steun aan zijn bevelvoerend officier bij de opstelling van een mitrailleur van een naastgelegen eenheid op de flank van zijn compagnie en bij het coördineren van de inzet van beide groepen. 1st Lt. McDaniel, die met zijn mannen gedurende de hele actie onder vuur lag droeg met zijn grote inspanningen en kalme moed aanzienlijk bij aan het succes van de missie van zijn compagnie en zijn onzelfzuchtige plichtsbesef paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Met de "V" als symbool voor moed.
Bronze Star  Medal (BSM)
Wegens uitzonderlijke heldenmoed als bevelvoerend officier van Company C, First Battalion, Twenty-third Marines, Fourth Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima op de Bonineilanden op 26 februari 1945. Tijdens een tegenaanval door een numeriek sterkere vijand die werd gesteund door voortdurend zwaar vuur vanaf de flank van de compagnie ging Capt. McDaniet tussen zijn troepen heen en weer, hun vuur leidend om de aanval af te slaan wat op sommige punten leidde tot man tegen man gevechten. Toen de aanval met grote verliezen voor de Japanners was afgeslagen en de munitievoorraad van zijn compagnie bijna was uitgeput, gaf hij de compagnie opdracht zich 100 meter terug te trekken naar gunstiger terrein; zelf bleef hij bij de restanten van twee mitrailleursecties om de terugtocht te dekken. Hij voegde zich weer bij zijn compagnie, die bijna de helft van de sterkte had verloren, hergroepeerde zijn mannen en behield de linie voor de rest van de dag en nacht. Zijn uitmuntende leiderschap en moed waren belangrijke factoren bij het handhaven van de gevechtskracht van zijn compagmnie op een kritiek moment. Zijn onwankelbare plichtsbesef tijdens de hele actie paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force, Pacific: Serial 44965.

Bronnen

Foto