TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McKenna, Francis Joseph

Geboortedatum:
19 maart 1898 (Leicester/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
29 mei 1969
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Toegekend op:
december 1943
"Wegens uitzonderlijk verdienstelijk gedrag bij het leveren van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kapitein McKenna werkte nauw samen met het leger in alle fasen die van invloed waren op gezamenlijke plannen en operaties. Door zijn samenwerking droeg hij bij aan een wederzijds begrip tussen het leger en de marine."

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 321
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. St. Lo (CVE-63), U.S. Navy
Toegekend op:
juni 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep vam bevelvoerend officier van de escort carrier U.S.S. St. Lo (CVE-63) tijdens operaties tegen kapitale eenheden van de Japansevloot bij het eiland Samar op de Filipijnen tijdens de slag om de Golf van Leyte op 25 oktober 1944. Met vertoon van superieur zeemanschap manouvreerde Captain McKemma zijn schip om verwoestende inslagen van het voortdurende vuur van een snel naderende vijand te ontwijken die veel sterker was in aantal, bepantsering, vuurkracht en snelheid. Nadat hij deze cruciale periode had overleefd werd zijn schip kort daarna getroffen en verwoest door een vijandelijk vliegtuig. Captain McKenna was de laatste die zijn ten dode opgeschreven schip verliet en zijn buitengewone moed en superieure strijdgeest zullen blijven voortleven in de hoofden van de officieren en manschappen die die dag onder hem dienden. Zijn voortdurend optreden was in overeenkomst met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 339

Bronnen