TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mears, Dwayne Eugene "Bobo"

Geboortedatum:
(Ava/Missouri, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
20 februari 1945 (Iwo Jima/Bonin-eilanden, Japan)
Begraven op:
National Memorial Cemetery of the Pacific
Dienstnummer:
0-9733
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Zijn naam staat gegraveerd op de 'Wall of the Missing or Buried at Sea' op de Amerikaanse Begraafplaats en Monument van de Stille Oceaan, Honolulu/Hawaï, Verenigde Staten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Company B, 1st Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
14 augustus 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Citation:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed als bevelvoerend officier van een aanvalscompagnie, toegevoegd aan het First Battalion, Twenty-Eighth Marines, Fifth Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de verovering van Iwo Jima op de Bonineilanden op 19 februari 1945.
Geconfronteerd met het solide gecoördineerde verdedigingsstelsel kort nadat hij met de eerste landingsgolf aan land kwam, leidde Capt. Mears moedig zijn eenheden naar voren ondanks intensief vuur van kleine wapens van voren en van links en brak hij 300 meter ver door een gebied dat onder geconcentreerd mortier- en artillerievuur lag. De ernstige verwondingen negerend die hij opliep tijdens het daaropvolgende bombardement uit een reeks bijna onneembare bunkers die zijn opmars op dat punt ophielden, schaarde hij zijn twee aanvalspelotons om zich heen en bestormde, slechts gewapend met een pistool, onbevreesd de vijandelijke versterkingen en vernietigde de vier hardnekkige stellingen met onverwoestbare agressie. Altijd aan de spits van de actie vocht hij zonder ophouden door en dreef zijn steeds breder wordende wig 700 meter diep door de Japanse tegenstand om zo de smalle nek van het eiland over te steken en binnen anderhalf uur na de landing een frontlinie te vestigen van de oostkust naar de westkust. Hoewel hij tijdens de laatste fase van de doorbraak naar de westkust voor een tweede keer door vijandelijk vuur werd geraakt, weigerde hij resoluut medische hulp of evacuatie, leidde de bewegingen van zijn mannen met hand- en armsignalen toen zijn dodelijke wonden hem het spreken beletten en, vasthoudend aan zijn dappere inspanningen toen hij, met het sterke vijandelijke garnizoen op Mount Suribachi eenmaal afgesneden en het doel van zijn compagnie bereikt, van zijn bataljonscommandant bevel kreeg naar achteren te gaan. Hoewel hij de volgende dag bezweek, had Capt. Mears met zijn onverschrokken moed, zijn niet aflatende vechtlust en beslissende tactiek tegenover felle tegenstand aanzienlijk bijgedragen aan het succes van de operaties van zijn divisie tegen deze belangrijke buitenpost van het Japanse Keizerrijk en met zijn bezielende leiding gedurende de bittere vijandelijkheden hield hij de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog. Hij offerde moedig zijn leven voor zijn land."

Postuum verleend.
Commander in Chief, Pacific Forces: Serial 34220 (14 augustus 1945).
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Clark, G.B., The Six Marine Divisions in the Pacific – Every Campaign of World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006
    - American Battle Monuments Commission
    - Homeofheroes.com

Foto