TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Melhorn, Charles Mason

Geboortedatum:
20 juli 1918
Overlijdensdatum:
1983
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Charles M. Melhorn diende aanvankelijk als Lieutenant (j.g.) aan boord van Patrouilleboot PT-44. Later stapte hij over naar de pilotenopleiding en werd piloot bij de U.S. Navy. Hij diende bij de U.S. Navy tot 1963.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
Eenheid:
PT-44
Toegekend op:
1942
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Air Group 50 (AG-50), U.S.S. Cowpens (CVL-25) (Air Group 50 (AG-50), U.S.S. Cowpens (CVL-25))
Toegekend op:
31 augustus 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in operaties tegen de vijand dienend als piloot van een torpedobommenwerper van de Marine en Flight Leader van Air Group 50 (AG-50) aan bood van de U.S.S. Cowpens (CVL-25) in actie tegen kapitale eenheden van de Japanse Vloot die voor anker lagen in de haven van Kure op het eiland Honshu in Japan op 28 juli 1945. Lieutenant Commander Melhorn, die een formatie van negen torpedobommenwerpers leidde in een aanval in glijvlucht op een vijandelijk oorlogsschip, vocht zich met zijn vliegtuig dapper door intensief afweervuur vanaf het doel, vanaf andere vlooteenheden en van goed opgestelde batterijen aan land. Hij zette vastberaden zijn aanval door, plaatste een voltreffer in de midscheeps en droeg daarmee aanzienlijk bij aan het succes van zijn groep die tenminste vijf verwoestende treffers op het vijandelijke oorlogsschip plaatste. Zijn superieure vliegkunst, zijn onverwoestbare vechtlust en zijn plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

General Orders Nr. 1655, Commander 2d Carrier Task Force (August 31, 1945).
Ten tijde van de actie had hij nog de rang van Lieutenant.
Navy Cross

Bronnen

Foto