TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Miller, Edwin Swain

Geboortedatum:
15 november 1910
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: NSN: 0-72280/1100.

Voor verdienste na de Tweede Wereldoorlog ontving hij ook nog de Navy Distinguidhed Service Medal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander
Eenheid:
Destroyer U.S.S. Lowry (DD-770)
Aanbeveling:
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de Destroyer U.S.S. Lowry (DD-770) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de aanval op Lingayen, Luzon op de Filippijnen tussen 3 en 18 januari 1945.
Hoewel hij voortdurend onder vuur lag van vijandelijke kustbatterijen en van hardnekkige en gevaarlijke vijandelijke luchtaanvallen, leidde Cdr. Miller zijn boot vaardig bij het bombarderen van vijandelijke kustbatterijen en stranden, bij de bescherming tegen aanvallen vanuit de lucht en onder water en bij het leveren van vuursteun aan UDT’s (Underwater Demolition Teams) in zijn sector. Met zijn kundig leiderschap en dapper plichtsbesef droeg hij in hoge mate bij aan het succes van de Lowry tijdens dit belangrijke treffen en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Commander 7th Fleet: Serial 03976.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander
Eenheid:
Destroyer U.S.S. Lowery (DD-770)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de Destroyer U.S.S. Lowry (DD-770) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de omgeving van Okinawa van 30 april tot 22 juni 1945.
Cdr. Miller, die zijn bemanning op een hoog moreel peil en doelmatigheid in de strijd hield, leidde het vuur van zijn schip tijdens talloze aanvallen door laag vliegende vijandelijke zelfmoordtoestellen en slaagde erin vier vijandelijke vliegtuigen te vernietigen en droeg bij aan de vernietiging van nog eens vijf, waarbij zijn schip slechts lichte schade opliep en verliezen onder de bemanning gering waren. Tijdens een bijzonder zware aanval op 28 mei zag hij dat een van de eigen schepen door twee vijandelijk vliegtuigen was geraakt en zwaar beschadigd werd. Met vertoon van uitzonderlijk zeemanschap leidde hij en hield toezicht op de redding van diverse overlevenden van het beschadigde schip. Met de agressieve uitvoering van zijn plicht hielp hij de Combat Air Patrol die door zijn schip werd geleid bij de vernietiging van meer dan 30 Japanse vliegtuigen en droeg in hoge mate bij aan de succesvoll voltooiing van de riskante operatie bij Okinawa. Met zijn uitmuntende leiderschap en moedige vechtlust hield Cdr. Miller de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Navy Cross

Bronnen

Foto