TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Percy, George A.

Geboortedatum:
(Arlington/Massachusetts, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
2nd Battalion, 21st Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps (2nd Battalion, 21st Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan George A. Percy (0-3106), Major, U.S. Marine Corps (Reserve), wegens uitzonderlijke heldenmoed als eerste officier en later als bevelvoerend officier van het Second Battalion, Twenty-First Marines, Third Marine Division, in actie tegen vijandelijke troepen op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden tussen 21 februari en 16 maart 1945. Nadat op 2 maart zijn bataljonscommandant gewond was geraakt en afgevoerd nam Majoor Percy het commando over op een moment waarop de paraatheid laag was en de mannen verzwakt waren door shock en vermoeidheid. Met uitmuntende professionele vaardigheden en een grondige kennis van de situatie, zette hij snel de verdediging van het bataljon voor de nacht op en de volgende morgen leidde hij zijn troepen ten aanval die eindigde op de rotsen die over zee uitkeken. Ernstig gewond geraakt aan zijn rechterarm terwijl hij op 8 april een aanval leidde, onderwierp hij zich aan behandeling door de arts van het bataljon maar weigerde het slagveld te verlaten. Hij raakte die middag een tweede keer gewond en weigerde weer afgevoerd te worden om tot het einde van de operatie bij zijn mannen te blijven. Zijn onverwoestbare vechtlust, zijn strategische kennis en agressieve leiding droegen bij aan de uiteindelijke overwinning en zijn voorbeeldig plichtsbesef strekt Majoor Percy en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

Fleet Marine Force, Pacific: Serial 51256 (November 22, 1948).
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Clark, G.B., The Six Marine Divisions in the Pacific – Every Campaign of World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006
    - Aurthur, R.A. & Cohlmia, K., The Third Marine Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Homeofheroes.com

Foto