TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pohtilla, William Carl

Geboortedatum:
17 november 1918 (Houghton/Michigan, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 juli 1991 (Hennepin County/Minnesota, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse

Biografie

Willaim Carl Pohtilla diende bij de U.S. Navy bij Bomb Squadron 20. Na zijn pensioen leefde hij in Minneapolis, Minn. Liefbhebbend vader van 4 kinderen en echtgenoot van Elaine.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
Eenheid:
Bombing Squadron 20 (VB-20), U.S. Navy (Bombing Squadron 20 (VB-20), U.S. Navy)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een duikbommenwerper van de marine en sectieleider van Bombing Squadron TWENTY (VB-20) aan boord van de U.S.S. Enterprise (CV-6), in actie tegen eenheden van de Japanse vloot in wateren ten westen van de centrale Filippijnen tijdens de slag om de Golf van Leyte op 25 oktober 1944. Lieutenant, Junior Grade, Pohtilla vloog als vleugelman op een verkennings- en aanvalsmissie toen er een vijandelijke strijdgroep werd ontdekt en zijn divisie een carrier als doel op kreeg. Hij trotseerde de verwoestende salvo’s van het afweervuur om naar het vijandelijke schip te duiken en van gevaarlijk geringe hoogte zijn bommen af te werpen waarmee hij voltreffers plaatste die branden veroorzaakten en die aanzienlijk bijdroegen aan het toebrengen van zware schade aan het Japanse schip. Zijn superieure vliegkunst, zijn inspirerende moed en zijn onwankelbare plichtsbesef strekken Lieutenant, Junior Grade, Pohtilla en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.
Navy Cross

Bronnen

Foto