TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Rodgers, Bertram Joseph

Geboortedatum:
18 maart 1894 (Knoxville/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 november 1983 (Coronado/California, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Salt Lake City (CA-25), U.S. Navy
Toegekend op:
oktober 1943
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke verdiensten in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de zware kruiser U.S.S. Salt Lake City (CA-25) tijdens operaties bij de Aleoeteneilanden op 26 maart 1943. Tijdens een 3,5 uur durend gevecht tegen veel sterkere Japanse troepen bestuurde Captain Rodgers zijn kruiser met zoveel uitmuntend inzicht en vaardigheid dat hij in staat was ernstige schade aan een zware kruiser, iets mindere schade aan nog een zware kruiser en een lichte toe te brengen. Met zijn opmerkelijke prestatie droeg hij bij aan de terugtrekking van de Japanse troepen en verstoorde hun wanhopige pogingen hun troepen op de Aleoeten te versterken. Het optreden van Captain Rodgers gedurende de hele actie paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 319
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Toegekend op:
januari 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Dragoon
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van een Task Force van de Marine voorafgaand aan en tijdens de invasie van zuid Frankrijk in 1944. Admiraal Rodgers behaalde briljante successen bij het aan land zetten van aanvalstroepen en voorraden en mechanische uitrusting van het 7de leger. Zijn efficiŽnte leiding over het lossen van konvooien droeg bij aan het handhaven van de snelle vooruitgang van onze troepen in door de vijand bezet gebied.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 334
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
Amphibious Group 11, U.S. Navy
Toegekend op:
januari 1946
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Commander Amphibious Group 11 tijdens de aanval op en de verovering van Iwo Jima op de Vulkaaneilanden van 16 februari tot 7 maart 1945 en Okinawa en andere eilanden van de Ryukyugroep van 7 maart tot 1 mei 1945. Admiraal Rodgers demonstreerde superbe tactische en professionele vaardigheden. Ondanks herhaalde pogingen van zelfmoordboten om onze schepen te rammen en onophoudelijke aanvallen door vijandelijke vliegtuigen, leidde hij de eenheden onder zijn commando deskundig bij het ondersteunen van het mijnenvegen en het opruimen van onderwaterobstakels als voorbereiding op de hoofdaanval op de doelen; hij ondersteunde landingen en de erop volgenmde opmars van onze troepen en leverde bombardmenten op verzoek ter ondersteuning van onze dagelijkse aanvallen op elke afzonderlijke Japanse versterking. Hij droeg zo aanzienlijk bij aan de verovering van die vitale vijandelijke versterkingen.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 353
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede onderscheiding als Gold Star op lint verkregen
Navy and Marine Corps Commendation Medal (NMCCOM)

Bronnen