Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Roosevelt, James "Jimmy"

Geboortedatum:
23 december 1907 (New York City, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
13 augustus 1991 (Newport Beach, California, Verenigde Staten)
Begraven op:
Pacific View Memorial Park
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
2nd Marine Raider Battalion, Marine Raiders, U.S. Marine Corps
Toegekend op:
oktober 1942
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Navy Cross toe te kennen aan Major James R. Roosevelt (MCSN: 0-5477), United States Marine Corps Reserve wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijke dienstverlening ale Executive Officer en ondercommandant van het 2nd Marine Raider Battalion tijdens de expeditie van de Raiders tegen het door de Japanners bezette eiland Makin in de Gilberteilanden op 17 en 18 augustus 1942. Met meer dan buitengewone plichtsbetrachting zijn leven riskerend stelde Major Roosevelt zich voortdurend bloot aan intens vuur van mitrailleurs en sluipschutters om goede controle vanuit de commandopost te verzekeren. Als resultaat van het succesvool onderhouden van verbindingen met zijn ondersteunende schepen werden twee vijandelijke oppervlakteschepen die waren gemeld door kanonvuur tot zinken gebracht. Later tijdens de evacuatie toonde hij voorbeeldige moed door zelf drie man te redden die in de zware zee dreigden te verdrnken. Zijn dappere optreden en inspirerende plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Marine van de Verenigde Staten.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
HQ, 27th Infantry Division "New York", U.S. Army
Toegekend op:
1944
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Silver Star (Army Award) toe te kennen aan Lieutenmant-colonel James R. Roosevelt (MCSN: 0-5477), United States Marine Corps wegens dapperheid in actie op Makin in de Gilberteilanden van 20 tot 23 november 1943. Als waarnemer toegevoegd aan eenheden van de 27th Infantry Division die de landing op het Makin atol uitvoerden zocht Lt-col James R. Roosevelt vrijwillig de plaatsen van de zwaarste gevechten op. Gedurende die periode van drie dagen vergezelde hij de voorste eenheden van de aanval, zich voortdurend bloot stellend aan gevaar. Zijn koelbloedigheid onder vuur en zijn aanwezigheid bij de voorste eenheden van de aanvallende troepen was een bron van inspiratie voor alle rangen.

Headquarters, U.S. Army Forces, Central Pacific Area, General Orders No. 55
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

1 service star
American Defence Service Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

1 service star
Marine Corps Reserve Ribbon
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

4 service stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

Foto