TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ryan, Thomas John, Jr.

Geboortedatum:
5 augustus 1901 (New Orleans/Louisiana, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 januari 1970
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Aanbeveling:
Wegens heldenmoed tijdens de redding van een vrouw uit het brandende Grand Hotel in Yokohama, Japan op 1 september 1923. Na de aardbeving en de branden die op 1 september in Yokohama ontstonden, haalde Ensign Ryan, met volledige minachting voor eigen leven, een vrouw uit het brandende Grand Hotel en redde zo haar leven. Zijn heldhaftig optreden bij deze gelegenheid strekt hem en de Amerikaanse Marine waar hij deel van uitmaakt, tot de hoogste eer.

Gepresenteerd op 15 maart 1924
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Destroyer Squadron 12, U.S. Navy
Toegekend op:
januari 1944
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke diensten in het kader van zijn beroep van Commander Destroyer Squadron Twelve, tijdens de eerste aanval op het eiland Rendova op 30 juni 1943. Captain Ryan dekte bewegingen van landingstroepen en ondanks herhaalde aanvallen door vijandelijke vliegtuigen, leidde hij zijn schepen zo dat elke schade eraan en aan de schepen die hij dekte werd voorkomen. Captain Ryan's inspirerende leiding en dappere leiding droegen in grote mate bij aan het opmerkelijke succes van deze vitale missies en strekken de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 322
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Destroyer Squadron 12, U.S. Navy
Toegekend op:
januari 1944
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke diensten in het kader van zijn beroep van Commander Destroyer Squadron Twelve, tijdens offensieve acties in de Golf van Kula op 8 en 9 juli 1943. Captain Ryan leidde een torpedoaanval op een Japanse formatie en droeg aanzienlijk bij aan het tot zinken brengen van 4 en mogelijk 5 vijandelijke schepen. Tijdens een nachtelijke actie later die maand bij Vella Lavella lanceerde zijn destroyer divisie nog een aanval met torpedoos en kanonvuur waarbij een Japanse destroyer tot zinken werd gebracht en een andere beschadigd en ook nog 4 grote en diverse kleinere lichters tot zinken werden gebracht. Captain Ryan's inspirerende leiding en dappere leiding droegen in grote mate bij aan het opmerkelijke succes van deze vitale missies en strekken de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 322 (tweede NC als Gold Star op lint ontvangen)

Bronnen