TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sallenger, Asbury Hilliard

    Geboortedatum:
    21 augustus 1917 (Florence/South Carolina, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    5 februari 2010
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Asbury H. Sallenger haalde zijn B.S. elektrotechniek aan de North Carolina State University en zijn M.S. in luchtvaarttechniek aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij kwam via het Aviation Cadet Program bij de marine, voltooide in september 1941 zijn vliegopleiding en bevond zich op 7 december 1941, toen Pearl Harbor werd aangevallen, op een carrier. Hij bleef 32 jaar lang in actieve dienst. Als afgestudeerde aan het Naval War College voerde hij het bevel over een carrier squadron, een carrier luchtgroep, een amfibisch aanvalsschhip, het Marinevliegkamp in Norfolk, Virginia en over de Fleet Air in Norfolk.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
    Eenheid:
    Composite Squadron 1 (VC-1), U.S. Navy (Composite Squadron 1 (VC-1), U.S. Navy)
    Toegekend op:
    mei 1944
    Aanbeveling:
    Wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een torpedobommenwerper van de Marine van Samengesteld Squadron One (VC-1) aan boord van de U.S.S. Card (CVE-11), tijdens een aanval op twee vijandelijke onderzeeboten bij de Floreseilanden in de noord Atlantische Oceaan op 7 augustus 1943. Lieutenant junior grade Sallenger, die niet werd geholpen door ondersteunend vuur van andere vliegtuigen, deed onder zwaar afweervuur van beide duikboten die hij had ontdekt een uitzonderlijk nauwkeurige aanval met dieptebommen waardoor een duikboot zwaar beschadigd raakte en rook uitbraakte. Na zijn eerste aanval bleef Lt. j.g. Sallenger in de buurt van de duikboten om andere vliegtuigen naar de plek te loodsen. Toen de ene onbeschadigde U-boot onder water ging deed Lt. j.g. Sallenger onmiddellijk een tweede aanval waarvoor hij een aanloop moest maken met lage snelheid dicht bij en door het dichte gordijn van afweervuur van de beschadigde U-boot. Ondanks de problemen bij zijn aanloop bereikte Lt. j.g. Sallenger een gunstige afwerppositie en viel de nu ondergedoken tweede U-boot aan. Na zijn tweede aanval bleef Lt. j.g. Sallenger, met al zijn munitie verbruikt, vlak bij de beschadigde U-boot totdat er andere vliegtuigen arriveerden om hem tot zinken te brengen. Zijn opmerkelijke moed en vastberaden bekwaamheid waren steeds zeer bemoedigend en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

    Information Bulletin No. 326, Bureau of Naval Personnel (May 1944).
    Navy Cross

    Bronnen

    • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
      - Home of Heroes

    Foto