TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Shanley, James V.

Geboortedatum:
(New York City/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
4 oktober 1944 (Peleliu, Palau)
Dienstnummer:
O-8512
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Company L, 3rd Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan James V. Shanley (0-8512), Captain, U.S. Marine Corps (Reserve), wegens uitzonderlijke heldenmoed, toegevoegd aan het Third Battalion, Seventh Marines, First Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Kaap Gloucester, New Brittain op 14 januari 1944. Toen aanvallende eenheden gedesorganiseerd raakten en zware verliezen leden onder het felle vuur van vijandelijk artillerie, mitrailleurs en mortieren terwijl zij zich in felle strijd een weg hadden gevochten naar de top van Heuvel 660, ging Captain Shanley, zich bewust van de bittere noodzaak de heuvel voor het donker te veroveren, zonder aarzelen naar de frontlinie waar hij als oudste aanwezige officier het bevel over eenheden van drie afzonderlijke compagnieën op zich nam. Zichzelf voortdurend blootstellend aan vijandelijk vuur en diverse malen ternauwernood ontsnappend aan ernstige verwondingen terwijl hij persoonlijk zijn mannen naar strategische posities leidde, hergroepeerde Captain Shanley hen met succes voor een frontale aanval die de vijand overmeesterde en hen met zware verliezen van de heuvel verjoeg. Zijn uitmuntende leiderschap, zijn niet-aflatende agressie en vastberaden plichtsbesef inspireerden de dappere mannen van zijn commando tot uiterste inspanningen en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen een Gold Star in plaats van een tweede Distinguished Service Cross postuum toe te kennen aan James V. Shanley (0-8512), Captain, U.S. Marine Corps (Reserve), in actie tgen vijandelijke Japanse troepen op Peleliu op de Palau eilanden op 4 oktober 1944. Vastberaden voortgaand over het uitzonderlijk moeilijke terrein viel Captain Shanley’s compagnie met succes drie opeen volgende koraalriffen aan en veroverde ze tegn fanatieke Japanse tegenstand. Terwijl het voorste aanvalspeloton werd vastgenageld op de bodem van een ravijn door vuur dat van twee hogere toppen kwam tijdens de opmars tegen de vierde top en de route voor bevoorrading en versterkingen geheel afgesneden werd, stelde hij zich moedig bloot aan het verwoestende vuur om de terugtrekking te leiden. Toen hij zag dat de leider van het voorste peloton sneuvelde en veel van de mannen direct daarna gewond raakten, veliet hij zijn post en, zijn leven riskerend onder de verwoestende salvo’s kwam hij de gevallen Mariniers te hulp en bracht twee van hen zelf in veiligheid. Terwijl hij een derde redde werd hij twee maal geraakt door ontploffende granaten maar hij weigerde afgevoerd te worden en bleef de terugtrekking van het hulpeloze peloton leidden totdat hij aan zijn verwondingen bezweek. Met zijn briljante leiderschap, zijn grote persoonlijke moed en zelf-opofferende toewijding aan zijn mannen droeg Captain Shanley bij aan het sparen van vele levens en hield de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum verleend.
Deze medaille is verkregen in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste medaille.

Bronnen

Foto