TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, Harry L.

Geboortedatum:
21 juni 1916 (Buenos Aires, Argentinië)
Overlijdensdatum:
18 augustus 2007
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Harry L. Smith werd op 21 juni 1916 geboren in Buenos Aires in Argentinië als zoon van Will L. Smith en Wilma Sarah Smith. Hij bezocht de St. George school in Buenos Aires en later de Blair Academy in Blairstown, New Jersey. Hij studeerde in 1938 af aan de Cornell University in Ithaca, New York met een Bachelor electrotecniek. Daar ontmoette hij Patricia Ann Smith, de dochter van Prof. Charles E. Smith en Hilda J. O’Rourke en trouwde met haar.
Harry en Tricia verhuisden toen naar Buenos Aires en werkten tussen 1940 en 1942 bij het familiebedrijf Will L. Smith, SAIC im- en export. Begin 1943 keerde Harry met Tricia en twee kinderen, David en Judy (“Missy”) terug naar de Verenigde Staten waar Patricia in Ithaca, NY ging wonen en Harry naar Princeton, NJ ging voor een opleiding tot marineofficier.
Na zijn aanstelling als Lt. ter Zee 3de klas werd Harry benoemd tot kapitein van het LCS(L)57, dat nog in Portland, Oregon in aanbouw was. Na de indienststelling voegde het schip zich bij de Pacific vloot waar het als radarpiketschip deelnam aan de Slag om Okinawa. De actie waarvoor aan Lt. (jg) het Navy Cross werd toegekend vond op 12 april 1945 plaats. Zie verder de aanbeveling voor meer details.
Na zijn eervol ontslag uit de Marine werkte Harry kort als ingenieur bij General Electric in Schenectady, NY. In 1947 keerde Harry met zijn gezin terug naar Buenos Aires waar hij zijn werk bij het familiebedrijf tot 1958 voortzette. Tussen 1958 en 1964 werkte Harry als adviseur voor diverse Amerikaanse ondernemingen die zaken wilden gaan doen in Argentinië. Zoon Stephen en dochter Veronica werden respectievelijk in 1947 en 1951 geboren.
Het gezin Smith vestigde zich in La Jolla, Californië waar Harry zich bezig ging houden met vastgoedontwikkeling. Harry en Patricia verhuisden later naar Alpharetta, Georgia bij Atlanta waar Harry zijn activiteiten in de vastgoedsector voortzette.
Harry en Patricia trokken zich eind 90’er jaren terug in Sun City Center, Florida waar ze actief waren in gemeenschapszaken.
Harry stierf op 18 augustus 2007 op 91 jarige leeftijd, Patricia stierf drie weken eerder en beiden werden in hun laatste levensmaanden verzorgd door dochter Judith. Harry en Tricia werden ter ruste gelegd op de Nationale Begraafplaats Arlington op de hoek van de Yorkstraat en de Eisenhowerstraat.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Junior Grade (Luitenant Jongste categorie)
Eenheid:
Commanding Officer Amphibious Support Vessel
Toegekend op:
23 april 1946
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon in het kader van zijn beroep, dienend als commandant van een radarpiketschip in actie tegen de vijand tijdens de amfibische aanval op en de verovering van Okinawa. Lt. jg. Smith toonde uitmuntende kwaliteiten van leiderschap, onwankelbare vastberadenheid en een groot plichtsbesef en streed met zijn schip met opvallende waarde gedurende de hele actie waarbij diverse vijandelijke vliegtuigen zelfmoordaanvallen op zijn schip deden, twee ervan raakten zijn schip en veroorzaakten zware schade. Ondanks de handicaps veroorzaakt door brand, afgenomen gevechtskracht en gewonden onder zijn bemanning vertoonde hij handigheid, intelligentie, vindingrijkheid en onverschrokken moed bij het operationeel houden van zijn schip waarbij hij twee vijandelijke vliegtuigen vernietigde en hielp bij de vernietiging van nog twee; daarmee droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van deze amfibische operatie. Zijn optreden gedurende de hele actie paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander Amphibious Force U.S. Pacific Fleet: Serial 336 (April 23, 1946).
Navy Cross

Bronnen

  • Foto 1: David L. Smith
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Biography, David L. Smith, oudste zoon
    - Military Times Hall of Valor

Foto