TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Steffenhagen, Lawrence F.

Geboortedatum:
16 oktober 1912 (Frontenac/Minnesota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 augustus 1996
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Lawrence Steffenhagen ging in oktober 1959 bij de U.S. Navy met pensioen met de rang van Schout-bij-Nacht

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Torpedo Squadron 2 (VT-2), U.S.S. Lexington (CV-2), U.S. Navy
Toegekend op:
28 juni 1942
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een Navy Torpedo Plane van Torpedo Squadron TWO (VT-2), aan boord van de U.S.S. LEXINGTON (CV-2), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de slag in de Koraalzee. Ondanks zwaar afweervuur en sterke tegenstand van jagers zette Lieutenant Steffenhagen zijn aanval op een vijandelijke carrier door tot op de gevaarlijk korte afstand van een paar honderd meter van het doel. Hij kon door zijn volledige minachting voor eigen veiligheid en vastberadenheid, zijn missie te voltooien een treffer op het vijandelijke schip plaatsen. Bijdragend aan de vernietiging van de vijandelijke carrier en aan het succes van onze troepen tijdens de slag in de Koraalzee trad hij bij deze gelegenheid op in overeenstemming met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander in Chief Pacific: Serial 14 (June 28, 1942).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Torpedo Squadron 2 (VT-2), U.S.S. Lexington (CV-2), U.S. Navy
Toegekend op:
juli 1942
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een Navy Torpedo Plane in Torpedo Squadron TWO (VT-2), aan boord van de U.S.S. LEXINGTON (CV-2), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen boven door de vijand beheerste wateren rond Lae en Salamaua op Nieuw Guinea toen hij op 10 maart 1942 180 kilometer boven niet in kaart gebrachte bergen en oerwouden vloog om een geslaagde aanval te doen op vijandelijke schepen en als resultaat van deze aanval werden drie vijandelijke schepen tot zinken gebracht. Zijn opmerkelijke moed, zijn gedurfde vliegkunst en zijn resolute kundigheid vormden steeds een inspiratie en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 304 (July 1942).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Torpedo Squadron 86 (VT-86), U.S.S. Wasp (CV-18), U.S. Navy
Toegekend op:
21 april 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een Navy Torpedo Plane en leider van Torpedo Squadron EIGHTY-SIX (VT-86), aan boord van de U.S.S. WASP (CV-18), in een aanval op de vijandelijke vloot in de haven van de marinebasis in Kure, Japan op 19 maart 1945. Hij leidde zijn squadron vaardig en moedig in de aanval op de vijandelijke vloot waarbij niet minder dan acht treffers werden geplaatst op kapitale eenheden van de vloot, waaronder een slagschip, een carrier en een kruiser. Tijdens de actie bestuurde hij zijn toestel nauwkeurig en vastberaden onder intens en nauwkeurig afweervuur in een aanval op een vijandelijke carrier en wierp vier bommen van 250 kilo achter elkaar waarmee hij twee treffers plaatste. Zijn deskundigheid en zijn moed pasten steeds binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede Navy Cross ontvangen in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste Navy Cross.
Commander 1st Carrier Task Force Pacific: Serial 0398 (April 21, 1945).

Bronnen

Foto

Thema's