TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Taylor, Jack Hedrick

Geboortedatum:
9 oktober 1908
Overlijdensdatum:
10 mei 1959
Dienstnummer:
0-178727
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
Maritime Unit, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
3 januari 1946
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke diensten in het kader van zijn beroep van hoofd van de marine eenheid, O.S.S. detachement Amerikaanse strijdkrachten in het Midden Oosten van september 1943 tot maart 1944. Lieutenant Taylor voerde persoonlijk het bevel over 14 afzonderlijke landingen op de bezette kusten van Griekenland en de Balkan. Deze activiteiten vonden plaats ondanks heftige pogingen van de vijand elke vorm van verkeer langs en op de kust te voorkomen. Lieutenant Taylor evacueerde in geheime operaties die de grootste lof verdienen en met zorgvuldige voorbereiding en deskundige navigatie talloze geheime agenten, doktoren, verpleegsters en neergeschoten vliegers
Door de inspanningen van Lt Taylor werden tonnen wapens, munitie, explosieven en andere militaire goederen geleverd aan maarschalk Tito en andere verzetsbewegingen. Lt Taylor en zijn team agenten opereerden in centraal Albanië, voortduremd omringd door de vijand; bij drie gelegenheden waren ze gedwongen te vluchten voor vijandelijk opsporingsteams en verzonden via geheime zenders belangrijke informatie betreffende vijandelijke troepenbeweingen, voorraadopslagplaatsen, kustversterkingen, luchtdoelinstallaties en andere militaire inlichtingen die van groot belang waren voor de Geallieerde strijdkrachten. In de nacht van 13 oktober 1944 sprong hij boven vijandelijk gebied met een team van drie deserteurs die hij persoonlijk had opgeleid en zette een geheime inlichtingen missie in Oostenrijk op.
Vanaf het begin al gehinderd doordat hun vliegtuig de radioapparatuur niet kon afwerpen, onder voortdurend gevaar opgepakt te worden en de lichamelijke en geestelijke druk op zijn mannen, had Lt Tsaylor met zijn moed en energie de overhand en gedurende de rest van oktober en november verzamelde de missie inlichtingen die voor de Geallieerden van het grootste belang waren. Op 30 november, aan de vooravond van hun vertrek naar Italië, werden ze door de Gestapo opgepakt. Gedurende vier maanden gevangenschap in Wenen en een maand in concentratie kamp Mauthausen werd hij onderworpen aan de gebruikelijke verhoormethoden van de Gestapo. Tijdens zijn gevangenschap raakte Lt Taylor ernstig gewond aan zijn linkerarm. Ondanks deze handicap en ook omdat hij gedwongen was op een hongerrantsoen te leven en dwangarbeid te verrichten, weerstond hij alle pogingen hem te dwingen geheime informatie prijs te geven. In Mauthausen was hij de vertrouweling van honderden gevangenen.
Op 28 april zou hij worden geëxecuteerd maar zijn doodvonnis werd door een bevriende gevangene op het kamp kantoor weggenomen en vernietigd. Nadat hij op 5 mei 1945 werd bevrijd door het eerste Amerikaanse verkenningspeloton dat Mauthausen bereikte keerde hij kort daarna naar het kamp terug waar hij drie weken doorbracht met het verzamelen met het verzamelen van bewijs voor wreedheden gepleegd door de SS. De JAG, AFGH en Caserta vonden dit materiaal het beste en meest uitgebreide dossier over oorlogsmisdaden dat ze ooit hadden gezien. Lt Taylor personificeert het beste type Amerikaanse officier. Zijn dappere acties, zijn moed en kracht gedurende perioden van extreem grote spanning en het briljante resultaat van zijn operaties waren een waardevolle steun voor de overwinning van de Geallieerde strijdkrachten.

Board Serial 3415
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Aanbeveling:
Lieutenant Jack Hedric Taylor (NSN: O-178727), United States Navy Reserve werd op 30 november 1944 door Duitse troepen gevangenomen terwijl hij voor het O.S.S. werkte en bleef in krijgsgevangenschap tot zijn terugkeer onder Amerikaans militair gezag op 5 mei 1945.

Prisoner of War Medal

Bronnen

Foto