TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tomlinson, Mark

Geboortedatum:
(Poynette/Wisconsin, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
21 november 1943 (Tarawa, Gilberteilanden)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 1st Battalion, 8th Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan Mark Tomlinson (0-19937), Second Lieutenant, U.S. Marine Corps (Reserve), wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk optreden als pelotonsleider van een compagnie infanterie van het First Battalion, Eighth Marines, Second Marine Division, in actie tegen vijandelijke troepen op het eiland Betio, Tarawa atol in de Gilberteilanden op 20 november 1943. Onder zwaar vijandelijk mitrailleur- en mortiervuur reed 2nd Lt. Tomlinson vrijwillig mee op de koepel van een tank en leidde een stroom van vuur op goed gecamoufleerde ingegraven vijandelijke mitrailleurnesten die de voortgang van zijn pelotion verhinderden. Nadat hij met succes de vijand in die sector had uitgeschakeld voegde hij zich weer bij zijn peloton en trok met zijn eenheid verder toen hij vanuit andere Japanse loopgraven onder vuur werd genomen. Nogmaals terugkerend naar de koepel van de tank bracht 2nd Lt. Tomlinson nog diverse vijandelijke wapens tot zwijgen totdat hij levensgevaarlijk gewond raakte toen hij van de tank afklom om zich bij zijn peloton te voegen. Met zijn niet aflatende strijdlust, zijn gedurfde agressie en zijn heldhaftige zelf-opoffering stelde 2nd Lt. Tomlinson onze troepen in staat de tegenstander op het juiste moment een verwoestende slag toe te brengen en droeg zo bij aan het sparen van vele levens. Zijn kalme moed onder vuur en zijn vastberaden plichtsbetrachting vormden een inspiratie voor de mannen onder zijn commando en strekken hem en de Amerikaanse Marine tot grote eer. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum toegekend.
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Hammel, E. & Lane, J.E., Bloody Tarawa – The 2nd Marine Division, November 20-23, 1943, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - WW2 Gyrene.org
    - Tarawa on the web.org
    - Homeofheroes.com

Foto